Hit Ledžer (1979-2008)

Holivudski glumac australijskog porekla, Hit Ledžer (Heath Ledger), pronađen je mrtav u jednom stanu na Menhetnu. Osoblje zgrade pronašlo ga je nagog u postelji, bez svesti i znakova života. Bilo mu je samo 28 godina. Pretpostavlja se da je poznati glumac preminuo od predoziranja, a navodno je pored kreveta pronađena i bočica s pilulama. Ledžerova smrt desila se samo nekoliko dana nakon smrti još jednog mladog glumca zbog prekomernog uzimanja droge – Breda Renfroa.
Ledžer je rođen u aprilu 1979. godine u Pertu, Australija. Vrlo rano je napustio školu i preselio se u Sidnej da bi počeo da se ozbiljno bavi glumom. Sa 16 godina dobio je ulogu u TV seriji „Roar“. Američki debi imao je ulogom u tinejdžerskom filmu „10 stvari zbog kojih te ne volim“ („10 Things I Hate About You“) pored Džulije Stajls (Julia Stiles). Ta uloga mu je donela doživotni status seks simbola. Usledila je uloga u filmu „Patriota“ („The Patriot“) pored Mela Gibsona (Mel Gibson). Godine 2001. snima „Priču o vitezu“ („A Knight’s Tale“), koja samo učvršćuje njegovu poziciju u Holivudu, ali i u ženskim srcima. Tokom snimanja ovog filma upoznaje glumicu Heder Grejam (Heather Graham), koja je takođe snimala u Pragu, i počinje jednogodišnju vezu s njom.
Usledili su filmovi „Bal monstruma“ („Monster’s Bal“), „Četiri pera“ („The Four Feathers“) i „Ned Keli“ („Ned Kelly“). Na snimanju ovog poslednjeg zaljubljuje se u stariju koleginicu i zemljakinju Naomi Vots (Naomi Watts), s kojom je bio dve godine. Ledžer zatim snima „The Order“ i „Lords of Dogtown“, kao i film Terija Gilijama „Braća Grim“ („The Brothers Grimm“). Rizičnom ulogom u filmu „Planina Broukbek“ („Brokeback Mountain“) Anga Lija (Ang Lee) Ledžer pokorava i publiku i kritiku i dobija svoju prvu (nažalost, i jedinu) nominaciju za Oskara.
Na snimanju tog filma Ledžer upoznaje Mišel Vilijams (Michelle Williams), s kojom počinje romasu. Par uskoro dobija ćerkicu Matildu Rouz 2005. godine. Kršteni kum male Matilde postaje Ledžerov prijatelj i partner iz filma „Planina Broukbek“ – Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal). U oktobru 2007. godine par objavljuje raskid. Nakon toga paparaci počinju da prate mladog glumca u stopu i da objavljuju njegove slike iz noćnih provoda. Tokom ovog perioda u američkoj štampi navodilo se da se Ledžer zabavljao s bivšim modelom Helenom Kristensen (Helena Christensen).
Posle filma „Planina Broukbek“ snimio je filmove „Kazanova“ („Casanova“) i „Candy“. Na Venecijanskom filmskom festivalu prošle godine predstavio je film „I’m Not There“, u kom igra jednu od sedam verzija Boba Dilana iz filma.
Nedavno je završio snimanje filma „Tamni vitez“ („The Dark Knight“), nastavak filma iz 2005. godine – „Betmen počinje“ („Batman Begins“), u kom igra Džokera. Premijera ovog filma zakazana je za jul ove godine. U trenutku smrti snimao je film „The Imaginarium of Doctor Parnassus“ Terija Gilijama (Terry Gilliam).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.