U trendu

Izložba posvećena profesoru Radoslavu Grujiću u Beogradu

Izložba posvećena srpskom profesoru i teologu Radoslavu Grujiću priredjena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu u nastojanju da se predstavi doprinos ovog pomalo zaboravljenog velikana na polju nauke, umetnosti i kulture.

Jedan od autora izložbe Milutin Šahović ukazuje na doprinos Radoslava Grujića koga neki nazivaju i srpskim „Indijana Džounsom“.

„Radi se o svešteniku, profesoru univerziteta, akademiku, katiheti i velikom naučnom radniku zahvaljujući kome je ogromno kulturno blago srpskog naroda spaseno za vreme njegovog predanog i vrednog rada. Pomenuću samo iskopavanje Crkve svetih arhangela kod Prizrena 1928. godine prilikom čega je profesor Grujić otkrio kosti cara Dušana i spasio ih od zaborava i od istorije“, rekao je Šahović.

Profesor je takodje spasao i mošti kneza Lazara, cara Uroša i despota Stefana Štiljanovića. Priča kaže i da je Grujić telom štitio sanduk sa moštima cara Dušana kako ne bi bile uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

„Mi smo kao ustanova smo došli do ideje da priredimo jedan prikaz profesora Grujića kao ličnosti i kao jednog vrednog naučnika koji je učinio ogromnu stvar za bitisanje i integritet srpskog naroda“, istakao je Šahović.

Na izložbi su prikazani izabrani radovi Radoslava Grujića iz svih polja interesovanja.

„Akcenat ove izložbe je prvenstveno na velikim ljudima i na spasavanju od zaborava. Mi smo kao kolektivitet skloni zaboravu i ovo je pokušaj da se ovako velike ličnosti otrgnu od zaborava. Taj naslov nosi i katalog izložbe“, kazao je Šahović.

Katalog izložbe sadrži bibliografiju radova, biografiju i sistematizovan naučni materijal, kao i literaturu o životu i delu Radoslava Grujića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar