U trendu

Izložba posvećena vlaškim običajima

Doktorska umetnička izložba pod nazivom „Slika i priča“ Anđele Đermanović, koja je organizovana na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, približila nam je kroz četiri različita aspekta vlašku magiju i običaje.

„Prvi čine slike kojima pristupam kao magijskom sredstvu. Magijsko sredstvo u onom najelementarnijem smislu, slično poput onog kako su nekada ljudi crtali da bi sebi omogućili bolji život, odnosno više sreće u lovu. Na taj način percipiram i sliku kao elementarno sredstvo koje je meni potrebno za život i sreću“, kazala je Đermanović.

Drugi aspekat je video rad koji je produkt etnografskog dokumentarnog filmskog serijala.

„U ovom slučaju, to su umetnički filmovi, ali oni su predstava sveta iz aspekta tradicije i njihove modifikacije. Ona je konglomerat različitih elemenata – od bazičnih tradicionalnih kao što su vlaške daće, pokladno jahanje i slično, do različitih verovanja ali i njihovih modifikacija, kao što su savremeni vašari i savremeni svet koji gradi neke nove tradicije“, istakla je Đermanović.

Treći deo izložbe je sam prostor u kojem je počeo Anđelin studentski angažman kada je kao student prodekan sa kolegama pokrenula akciju angažovanja i umrežavanja studenata umetničkih fakulteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar