U trendu

Izložba 'Tradicija vašara u Srbiji' u Manakovoj kući

Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ otvorena tokom praznika u prostoru Manakove kuće pravi paralelu između vašara, značajnog kulturnog fenomena nasleđa narodne kulture, i tržnih centara koji tu ulogu preuzimaju u modernom dobu.

Kustoskinja i organizator programa Manakove kuće Milena Đurica izjavila je da je Etnološka sekcija muzijeskog društva Srbije autor izložbe na kojoj je pradstavljena zajednička arhivska građa svih muzeja sakupljena od 50ih godina prošlog veka.

„Sami vašari su značajno kulturno nasleđe narodne kulture Srbije i organizovani su uglavnom pred važne crkvene praznike. To je bilo mesto susreta gde su zanatlije predstavljale svoje proizvode, gde je predstavljana kućna radinost, opštenarodna kreativnost, ali je to bilo i mesto za zabavu, mesto važnih susretanja. Mladi ljudi su se tu upoznavali i sklapali brakove, mogao se pokazati statusni položaj pojedinaca i porodice“, objašnjava Đurica.

Izložba o vašaru, društvenom fenomenu zabavnog, ekonomskog, trgovačkog i kreativnog karaktera, ima više autora, organizovana je u više muzeja i putuje kroz Srbiju a u Manakovu kuću, gde traje do polovine februara, došla je iz Narodnog muzeja Novi Sad.

„Potrošačko društvo je oduvek imalo potrebu da se susreće da ima mesto za zabave. Možemo napraviti paralelu nekada i sada, i dalje su potrebna druženja, mesta za zabavu i za pokazati svoje proizvode. tTo su danas veliki tržni centri u kojima imate mesta za zabavu, igraonice, za svaku kategoriju publike“, kazala je Đurica.

Manakova kuća je dobro mesto za održavanja izložbi posebno u decembru i januru, kada su u toku obeležavanja i crkvenih praznika i svečanih dana.

Od originalanih audio i vizuelnih materijala nastala je izložba sa ciljem, kako navodi Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije, da se delovi građe objedine i prikažu najširoj javnosti.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar