U trendu

Iznenadićete se kolika je godišnja plata princa Vilijama: Iznos je vrtoglav

Nedavno objavljeno godišnji finansijski izveštaj britanske kraljevske porodice otkriva da Vilijam, princ od Velsa, prima godišnju platu od skoro šest miliona funti. Njegovi prihodi (plata princa od Velsa) uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edvarda III, kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasledniku ostavio prihode iz vojvodstva Kornvol. Ukratko, pre 700 godina s titulom princa od Velsa, dogovorena je pozamašna finansijska povlastica, a tako je i danas. Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan deo Ujedinjenog Kraljevstva, Vels, a da on bez obzira na to prima platu iz drugog vojvodstva, uređeno je da s titulom naslednika prestola pod ruku ide i titula vojvode od Kornvola.

Plata se ubire od godišnjeg neto prihoda s imanja, investicija i iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz celog vojvodstva. Isto pravilo važilo je i za kralja Čarlsa dok je bio princ.

Godišnji izveštaj objavljeno je krajem juna, i pokazao je da su kraljevi troškovi i troškovi njegovog domaćinstva porasli za 5%, zbog inflacije i cene koju britanska privreda, na ovaj ili onaj način plaća zbog Bregzita.

Veliki deo troškova kraljevske porodice pokriva se iz džepa poreskih obveznika, a taj namet zove se Državna podrška, prenosi UsMagazine. Prošle godine isplaćeno im je 86,3 miliona funti, što znači da kraljevska porodica svakog poreskog obveznika košta 1,29 funti godišnje.

Pa ipak, kralj Čarls nastoji da sreže i troškove Kompanije i broj radnih članova porodice, koji imaju pravo na državnu podršku jer na unosne prihode od vojvodstva Kornvol ima pravo samo princ od Velsa. Princ Vilijam tako finansira životne troškove svoje porodice, supruge Ketrin, princeze od Velsa i njihovo troje dece: devetogodišnjeg Džordža, osmogodišnje Šarlot i najmlađeg, petogodišnjeg Luisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar