U trendu

Izraelski predstavnik menja reči svoje pesme da bi sigurno učestvovao na Pesmi Evrovizije

Izraelski predstavnik na ovogodišnjem takmičenju za Pesme Evrovizije izmeniće reči pesme sa kojom namerava da učestvuje kako bi uklonio sve što bi moglo da bude smatrano političkim i kako bi obezbedio sigurno učešće, saopštio je izaraelski javni medijski servis KAN.

Prethodno je KAN zapretio da će se povući sa takmičenja ako izraelska pesma ne bude prihvaćena u originalnoj verziji, ali je potom saopštio da je prihvatio sugestiju izraelskog predsednika Isaka Hercoga „da se naprave potrebna prilagođavanja“.

Kako je navedeno izraelski javni servis kontaktirao je tekstopisce za dve izabrane pesme „October Rain“, koja je došla prva i „Dance Forever“ koja je bila druga, i zatražio od njih da prilagode tekstove, ali „uz očuvanje svoje umetničke slobode“.

Prema medijima i posmatračima numera „October Rain“ ne pominje eksplicitno napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali ne ostavlja nikakvu sumnju da se zapravo o tome radi.

Javni servis će izabrati numeru koju će poslati na takmičenje kada dobije izmenjene tekstove pomenute dve pesme, a najavljeno je da će to biti saopšteno 10. marta.

Dvadesetogodišnja Izraelka ruskog porekla, Eden Golan, treba da predstavlja Izrael na takmičenju za Pesmu Evrovizije koje se ove godine održava u Malmeu, u Švedskoj.

Više zemalja zatražilo je da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju u znak protesta zbog velikog broja nastradalih u ratu u Gazi.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), organizator takmičenja koje će biti održano u maju, opisuje ga kao nepolitički događaj i kaže da takmičari mogu biti diskvalifikovani ako prekrše to pravilo. Kao odgovor na peticije u kojima se taži da Izrael bude isključen iz takmičenja zbog rata u Gazi, EBU je prošlog meseca saopštila da je razmotrila slučaj i odlučila da Izrael može učestvovati.

Portparol Evrovizije je ranije rekao da EBU da proverava tekst izraelske pesme do konačne odluke, a rok za zvaničnu prijavu za takmičenje je 11. mart. Ako se pesma smatra neprihvatljivom, nova se može predložiti s novim tekstom po pravilima takmičenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar