Jedan naš film kandidat za Oskara

Film „Izgrednici“ u režiji Dejana Zečevića srpski je kandidat za 91. nagradu Oskar Američke filmske akademije, saopštio je danas Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) u bioskopu „Roda“.

Članovi odbora su odlučivali između četiri filma – dokumentarca „Druga strana svega“ Mile Turajlić i igranih „Izgrednici“, „Nigde“ Predraga Velinovića i „O bubicama i herojima“ Petra Pašića.

Od ukupno 17 članova Stručnog odbora, 14 ih je bilo prisutno u bioskopu „Roda“, a njih 13 je glasalo pošto predsednik Odbora, filmolog Petar Volk, zbog lošeg vida to nije mogao da učini.

„Izgrednici“ su dobili devet glasova, dokumentarac Mile Turajlić tri, Velinovićev film „Nigde“ jedan glas, dok za ostvarenje „O bubicama i herojima“ niko nije glasao.

Istoričar filma, dramaturg i reditelj Božidar Zečević, koji je glasao za film „Izgrednici“, rekao je da lično smatra da Srbija nema kandidata za Oskara.

On je istakao da nijedan od četiri filma, prijavljena AFUN-u, kao ni ostali koje je pogledao iz ovogodišnje produkcije, ne zaslužuju da se kandiduju za nagradu Oskar, iako, dodaje, nema visoko mišljenje o tom priznanju.

Zečević je naveo da su ozbiljno razmišljali da ne izaberu kandidata za Oskara.

„Ako nemamo pravog predstavnika, razmišljali smo šta dobijamo time što ćemo poslati nekog ko to ne zaslužuje. Producent će imati koristi od javne promocije svog filma i od 50.000 evra koliko daje Ministarstvo kulture za promociju filma“, rekao je Zečević, primetivši i da je to ipak „izlaz u svet na neki način, podržan od strane države“.

On je konstatovao da je srpski film na niskim granama i pošto su morali da izaberu jedan, odlučili su se za ostvarenje „Izgrednici“ koje za nijansu odskače od ostalih.

„Niko od nas ne misli da je to veliko umetničko dobro, ali to je jedino što smo mogli da uradimo u ovoj situaciji. To je delo koje je malo odskočilo, o čemu svedoči i nedavno završen festival u Nišu na kome su glumci iz tog filma dobili tri glavne nagrade, što se odavno nije desilo“, objasnio je Zečević.

Volk je rekao da je tokom proteklih godinu dana snimljeno 25 filmova, od kojih većina nije prikazana u bioskopima, a na pitanje novinara kako objašnjavaju činjenicu da su na konkurs AFUN-a prijavljena samo četiri ostvarenja, generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković nije imao odgovor.

Beoković je rekao da je ove godine Filmski centar Srbije izdvojio sredstva za spovođenje procedure izbora nacionalnog kandidata za nagradu Oskar, tako da producenske kuće nisu plaćale participaciju i da je bilo „viteški da izađu na megdan“ i svoj film izlože proceni Stručnog odbora AFUN-a.

Volk i Beoković su, takođe, konstatovali izuzetno loše stanje u srpskoj kinematografiji, loš kvalitet snimljenih filmova, ali i neuvažavanje mišljenja članova AFUN-a.

Danas su pred novinarima glasali producent Aleksandar Avramović, kompozitor Vojkan Borisavljević, montažerka Jelena Đokić, filmolog Tomislav Gavrić, glumac Milan Gutović, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković, reditelj Bratislav Petković, direktor fotografije Predrag Popović, filmolog Božidar Zečević, filmolog Radoslav Zelenović i glumica Radmila Živković.

Odsutni su bili glumac i reditelj Radoš Bajić, kompozitor Kornelije Kovač i rediteljka Vera Vlajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.