U trendu

Kako je Čkalja još 1971. godine predvideo propast srpskog fudbala (video)

Jedan od najboljih jugoslovenskih komičara svih vremena Miodrag Petrović – Čkalja izveo je u novogodišnjoj noći 1971. godine skeč koji je tada sve nasmejao, ali je tema i više nego aktuelna i posle pola veka.

Čkalja u skeču glumi fudbalskog menadžera koji pokušava da tadašnjem treneru Crvene zvezde, Miljanu Miljaniću, proda igrača, a takođe je i našao ženu za Dragana Džajića, kako bi ovaj igrao bolje.

Iako skeč i danas izaziva smeh, ne možemo da se otmemo utisku da je popularni glumac pre 50 godine do detalja predvideo propast srpskog fudbala. Posebno činjenicu da naši najbolji klubovi dovode nepoznate i neafirmisane igrače, pa se često dešava da treneri i čelnici klubova nikada nisu ni videli na delu igrača kog kupuju, a pri tom ga pretplate i uđu u velike dugove.

Iz svih tih razloga, srpski klubovi iz godine u godinu imaju sve veći zaostatak za Evropom.

-Uzmi salvet i piši. Našao sam ti beka. Mislim da je igrao u Velikom Šiljegovcu i Globoderu. Pitaj ove iz Velike Plane i Markovca, oni ga znaju. S njim možeš da rešiš prvenstvo, časna reč. Bek, odličan vezni igrač, a može da igra i u napadu. Jer, ti nemaš ni odbranu, ni napad, ni veznog igrača. Ne znam tačno, mislim da ima oko 42 godine. Mator? Što, treba da trči? Natrčao se on dosta. Neka on smiruje igru. E, pa sad, ne znam kada mogu da ga dovedem. Dobio je unuče prekjuče, pa kad se istrezni ja ću da ga dovedem. E, Miljane, slušaj, našao sam udavaču za Džaju. Ovi pre mene kažu da nije loša. Ako se meni svidi, i njemu će da se svidi. Da rešimo to pitanje, pa nek počne čovek jedanput da igra lepo. Miljane, javljaj se na telefon. Dok ja ne drmnem telefon vi izgubite dva boda – ispričao je 1. januara 1971. godine Miodrag Petrović Čkalja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.