Kijanu Rivs

Kijanu Rivs (Keanu Reeves) rođen je 2. septembra 1964. godine u Beirutu, Liban. Njegova majka (Patricija) je Britanka, a otac (Samjuel) havajsko-kineskog porekla. Keanu na starom havajskom jeziku znači „hladni povetarac u planinama“. Brak Rivsovih roditelja trajao je kratko, a posle razvoda, njegova majka je sa Kijanom i Kim, Kijanovom mlađom sestrom, otišla u Njujork, gde se udala za Pola Arona (Pol Aaron), pozorišnog i filmskog producenta i režisera. Ubrzo su se svi zajedno preselili u Toronto, u Kanadu.

Budući da je bio loš student, Rivs se veoma brzo okrenuo svojim dvema strastima: hokeju na ledu i glumi. Pre toga, četiri puta menjao je srednju školu. Već sa 14 godina, imao je svoje prve uloge u kanadskim serijama i reklamama. Ubrzo napušta Kanadu i odlazi u Los Anđeles, u potrazi za boljim ulogama.

Po povratku u Ameriku, dobija uloge u filmovima niskog budžeta, ali ga oni „podižu“ na viši nivo. Njegovoj popularnosti naročito je doprineo film „Avanture Bila i Teda“. Tokom karijere, sarađivao je sa najpoznatijim imenima Holivuda kao što su: Patrik Svejzi, Vinona Rajder, Sandra Bulok, Uma Turman, Džon Malkovič… Velike uspehe ostvario je ulogama u filmovima: „Mali Buda“, „Đavolji advokat“ i „Matriks“.

Pored glumačke karijere, Rivs svira i gitaru u bendu DogStar, koji je sam osnovao 1993. godine. Iako nije imao baš blistavu karijeru, ovaj bend do sada je izdao dva albuma: „Visionary“ (1997) i „Happy Ending“ (2000).

Kijanu Rivs oduvek je bio predmet ogovaranja, a posebna meta bilo je pitanje njegovog seksualnog potencijala. Ona štampa koja ga smatra heteroseksualcem, govori o Kari En Mos (Carrie-Anne Moss iz „Matriksa“) i modelu/glumici Amandi de Kadenit (Amanda De Cadenet) kao o njegovim potencijalnim partnerkama. Pominje se i njegova tragična ljubav sa Dženifer Sami (Jennifer Sume), koja je 2001. poginula u saobraćajnoj nesreći. Treba reći da Kijanu nikada nije potvrdio bilo koju od ovih priča i da su to ipak samo puka nagađanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.