„Ko to tamo peva“ – prvi digitalno restaurirani film

Od 12 profesionalnih glumaca koji su učestvovali u snimanju filma, samo je četvoro živih, kazao je glumac Boro Stjepanović pred gala projekciju čuvenog ostvarenja „Ko to tamo peva“ u sali Jugoslovenske kinoteke.

Legendarno ostvarenje u režiji Slobodana Šijana, prvi je digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip Kinoteka“.

Stjepanović naglašava da mu je celi događaj pomalo strašan jer je doputovao iz Crne Gore i shvatio da će samo jedna trećina glumaca koji su učestvovali u snimanju filma „Ko to tamo peva“ biti u Kinoteci.

„Nas četvoro smo živi. Aleksandar Berček, Neda Arnerić, Slavko Štimac i ja. Pa ne možemo sad mi da pokupimo sav „kajmak“ kazao je Stjepanović.

Cenjeni glumac je napomenuo da je zajedno sa celom ekipom snimio film u dobroj atmosferi.

“ Lako, veselo, vedro smo snimili „Ko to tamo peva“. Pristupili smo tome kao novom profesionalnom zadatku. Snimao sam tada po pet šest filmova godišnje. Neko je stigao da igra u Šijanovom filmu, a neko ne. Recimo Bogdan Diklić nije stigao da snima zajedno sa nama. Šijan je bio spreman i svaki kadar je imao nacrtan. Film smo snimili za manje od mesec dana“, kazao je Stjepanović.

Pored autora filma Slobodana Šijana sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci bili su i Neda Arnerić, akademik Dušan Kovačević po čijem scenariju je snimljen film, Dobrivoje Tanasijević…

Zahvaljujući pionirskom projektu „Vip Kinoteka“ deset najpoznatijih naslovadomaće kinematografijebiće digitalno restaurirano i kao takvo dostupno publici.

Na predstaijećim premijerama restauriranih filmova biće prikazana ostvarenja Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića…

Beogradsku publiku 20. decembra očekuju dve besplatne projekcije digitalno restauriranog filma „Ko to tamo peva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.