Luk Beson

Najpoznatiji francuski filmski režiser rođen je 1957. godine u Parizu. Interesovanje za film pokazao je još u osnovnoj školi, kada je bio asistent režisera u školskim predstavama.

Svoju prvu kameru dobio je sa 18 godina i koristio ju je za snimanje dokumentarnih filmova, koji nisu imali naročit uspeh. Sve do sredine osamdesetih godina, snimao je uglavnom promotivne spotove i reklame za marketinške agencije. Početkom osamdesetih snimio je jednu kraću TV seriju za francusku televiziju.

Prvi film snimio je 1983. godine, ali on nije imao poseban uspeh. Filmovi koji su usledili, međutim, imali su ogromne komercijalne uspehe i učinili ovog režisera poznatim, iako gotovo nijedan njegov film nije dobio povoljne kritike. Prvi film koji ga je učinio jednim od najpoznatijih režisera jeste „Podzemna železnica“ iz 1985. godine.

Najveće komercijalne uspehe postigao je filmovima: „Taksi“, „Nikita“ (kasnije je snimljena i serija), „Peti element“ i „Jovanka Orleanka“. Film „Jovanka Orleanka“ je jedini njegov film koji je dobio pozitivne kritike.

Luk Beson bio je u braku sa Milom Jovović tri godine. Ona je dobila uloge u njegovim filmovima „Peti element“ i „Jovanka Orleanka“. Nekoliko meseci posle premijere filma „Jovanka Orleanka“, ovaj par se razveo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.