U trendu

Manifestacija Sonjin septembar u Čačku od 5. septembra

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku najavila je ovogodišnju manifestaciju „Sonjin septembar“ od 5. septembra do 1. oktobra, koja se prvi put održava u bijenalnom izdanju.

Manifestacija je ove godine posvećena dvema dobitnicama nagrade „Sonja Savić“ u 2021. i 2022. godini – umetnicama Mariam Tafakori (Iran) i Gloriji Gamer (Austrija).

One će se predstaviti čačanskoj publici samostalnim izložbama koje će biti otvorene 5. i 12. septembra u dva izložbena prostora galerije „Nadežada Petrović“.

O njihovom stvaralaštvu govoriće filmski teoretičari i kritičari Ana Filipović i Jovan Marković.

Posle umetničke rezidencije u Čačku, autorke nastavljaju boravak u Beogradu, gde će u organizaciji Akademskog filmskog centra biti organizovane specijalne projekcije i prezentacije njihovih radova.

Izložbe umetnica iz Irana i Austrije Mariam Tafakori i Glorije Gamer se održavaju kao deo programa „Čačanska rodna – Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023“.

Manifestacija „Sonjin septembar“ se održava od 2017. godine i sastoji se od izložbe nagrađenih autora, specijalnih projekcija u Čačku i Beogradu i rezidencijalnog boravka za dobitnike nagrade „Sonja Savić“.

Manifestacija je posvećena glumici Sonji Savić, koja je rođena u Čačku 1961. godine, a preminula 2008. godine u Beogradu i čija je umetnička zaostavština poverena čačanskoj galeriji „Nadežda Petrović“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar