U trendu

Misterija „Četvrtog čoveka“

A što je tebi toliko stalo do ovoga?
Recimo da mi je svega dosta.
Recimo da je sve ovo laž.
A šta ako nije?
Ko je major? Kakvi su pukovnikovi pravi motivi? Da li je inspektor prijatelj ili neprijatelj? Najvažnije – ko je četvrti čovek? Ako vas ovim uvodom film „Četvrti čovek“ nije zaintrigirao, verujte to će sigurno učiniti pri ulasku, a još više pri izlasku iz bioskopskih dvorana u kojima se ovaj film prikazuje od 1. novembra. Odgovor na sva ta pitanja dočekaćete nespremni, ali možda je odgovor sve vreme bio u vama.
„Četvrti čovek“ nije samo uspešno realizovan žanrovski film dostajan holivudskih zapleta, već ima i jedan gorak domaći pečat koji budi osećanja koje godinama pokušavamo da zatrpamo duboko u sebi. Ko može da garantuje u poslednjih 20 pa i 60 godina da mu je poznata cela istina naše stvarnosti? Možda smo svi kao i glavni junak filma u nekom stanju izgubljenog pamćenja i potreban nam je baš ovakav film da nas izbavi iz kolektivne amnezije.
Kada se posle projekcije upale svetla, osetićete da ste još uvek ranjivi, da ništa niste uspešno zaboravili i da vas stare rane peku, iako ste mislili da ste odavno otupeli na njihov bol. Ne želimo ništa više da otkrijemo o radnji ovog filma, jer ne želimo da bacimo ijednu senku na ovaj napeti triler i tako možda narušimo njegovu veličinu.
Reditelj Dejan Zečević je u maniru pravih majstora trilera ukomponovao sve elemente žanra i dao mu jak lični pečat. Slika i svetlo – atmosfera filma, jeste glumac više. Kinematografija Gorana Volarevića je u službi radnje, a ne samo puki beležnik stvarnosti.
Nikada niste videli Nikolu Koju u zahtevnijoj ulozi, kojoj je u potpunosti odgovorio. Bogdan Diklić je u ovom filmu odigrao jednu od najboljih scena u svom velikom filmskom opusu. Dragan Petrović Pele ima neverovatnu sposobnost transformacije, svojstvenu samo velikim glumcima. Sve pohvale za čitav ansambl, a posebne za fenomenalne epizodiste Semku Sokolović-Bertok i Dijanu Marojević.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.