U trendu

Nagrada za životno delo ULUS-a za 2023. godinu Dragoljubu Raši Todosijeviću

Nagrada kojom se odaje najveće priznanje za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti a koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Nagrada za životno delo za 2023. godinu, jednoglasnom odlukom komisije dodeljena je likovnom umetniku Dragoljubu Raši Todosijeviću.

Kako je saopštio ULUS, kriterijumi kojim se komisija rukovodila u izboru dobitnika bili su: sveukupni doprinos kulturno-umetničkoj sceni i praksi, profesionalni okvir, inovativnost, uticaj u lokalnim i međunarodnim okvirima i dugogodišnji staž u radu i na sceni.

Dragoljub Raša Todosijević, rođen je u Beogradu 1945. godine, bavi se performansom, video umetnošću, instalacijama i slikarstvom.

Diplomirao je na Likovnoj Akademiji u Beogradu 1969. godine, a bio je jedan od prvih umetnika koji je sedamdesetih godina uveo konceptualnu umetnost – Novu umetničku praksu, i nove medije na tadašnju jugoslovensku scenu.

Njegovi najpoznatiji radovi „Šta je umetnost?“ „Bog voli Srbe“ i mnogi drugi obezbedili su mu svetsku reputaciju.

Samostalno izlaže od 1969. godine, a od 1970. je učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a član je ULUS-a od 1971.

Njegovi radovi se nalaze u stalnim postavkama mnogih svetskih muzeja.

Njegove radove otkupili su brojni uzeji u zemlji i inostranstvu, a dobirnik je nagrade na 54. Bijenalu u Veneciji, nagrade stokholmskog Muzeja moderne umetnosti, nagrade ArtsLink za 2004. godinu i nagrade Emili Harvi fondacije iz Njujorka, nagrade Ivan Tabaković Srpske akademije nauka i umetnosti (2023), Nagrade za životno delo 50. Okobarskog salona u Beogradu (2009), Nagrade Grada Beograda (2003), Nagrade Memorijala „Nadežde Petrović“ u Čačku (1998), nagrade „Sava Šumanović“ (2008) i drugih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar