U trendu

„Najgori film veka“: Kako je novi film Dženifer Lorens postao najomraženiji film godine

Kada su se pre nešto više od mesec dana pojavile prve kritike novog filma Darena Aronofskog, gledaoci su bili oduševljeni, a neko je između ostalog komentarisao i kako se radi o najšokantnijem filmu nakon Kubrikove „Paklene pomorandže“.

Kritike su bile izuzetno pozitivne, a čak i kada je krenulo bioskopsko prikazivanje, mnogi kritičari su „Mother!“ nazivali briljantnim i hrabrim horor-trilerom o paru (Dženifer Lorens i Havijer Bardem) čiji se život pretvara u pakao jednom kad u njihovu kuću uđe misteriozni par (Mišel Fajfer i Ed Haris). Naravno, bilo je tu i oprečnih stavova, ali prvi osvrti bili su uglavnom pozitivni pa film i dalje ima 72% pozitivnih kritika na Rotenu.

Kako je vreme odmicalo, kritike su splasnule. S jedne strane imali smo one koji ga smatraju modernim remek-delom, dok su s druge strane bili oni koji tvrde da se radi o „najgorem filmu veka“. Od početnih hvalospeva vrlo smo brzo došli do neopisive mržnje prema filmu, a negativne kritike gledalaca bile su toliko učestale da je Paramount počeo javno da se opravdava, izbacivši saopštenje u kojem stoji da uprkos lošim reakcijama i dalje drže leđa reditelju.

CinemaScore, kompanija iz Las Vegasa koja se bavi istraživanjem tržišta, filmu je dala najnižu ocenu, a njihove ocene inače su dobar predskazatelj za to kakav će uspeh film ostvariti na blagajnama. Ocena „F“ gotovo redovno znači sigurni neuspeh.

Soderberg je pokupio iste reakcije za svoj rimejk „Solarisa“, Fridkin je slično doživeo sa „Bug“, a Endru Dominik sa „Killing Them Softly“.

Izgleda da je „Mother!“ osuđen na propast, a to se može videti i po rezultatima. Naime, film je na uloženih 30 miliona dolara doneo prihod samo 14 milijuna (iako još uvek čeka prikazivanje u mnogim evropskim zemljama).

Šta se točno dogodilo sa jednim od najočekivanijih filmova godine? Trejler je delovao obećavajuće, 2017. je bez ikakve sumnje odlična godina za horore, a Aronofski ima i sasvim solidne rezultate pa su njegova prethodna dva filma (Noah i Black Swan) zaradila preko 300 miliona dolara, iako se u oba slučaja radilo o daleko slabijim magnetima za publiku. Neki tvrde da je publiku odbila gotovo neizdrživa pretencioznost reditelja, ali to nije novost. Pogledamo li „The Fountain“, „Noah“ pa čak i „Black Swan“, radi se o filmovima koji su savršeni primeri pretencioznosti. Drugi smatraju da je problem u izboru glumaca, marketingu i načinu na koji je priča ispričana.

Ljubitelji Dženifer Lorens očekivali su klasični mainstream hit kakve glumica i inače snima (Hunger Games, Passengers, X-Men, Silver Linings Playbook). Da se reditelj odlučio za neku manje izvikanu glumicu i da je film predstavljen kao nešto nalik evropskom arthouseu, reakcije publike možda i ne bi bile toliko negativne jer bi očekivali nešto nalik „Antihristu“ Larsa von Triera.

Isto tako, reklamirati film kao klasični horor triler potpuno je pogrešno jer „Mother!“ je teško svrstati u neku postojeću kategoriju. Ova kombinacija nadrealizma, horora i arthouse provokacije (kao što je to napisao Piter Bredšou iz Gardijana) jednostavno nije ono što prosečni ljubitelj horora traži.

Sledeći problem je priča s kojom većina gledaoca ima velikih problema, budući da više-manje svi žele da znaju u šta se upuštaju, a trejler je poslao pogrešnu poruku pa se mnogi osećaju prevareno. Lorens je sličan problem imala sa svojim prethodnim filmom „Passengers“ koji je, sudeći prema trejleru, bio romantični SF sa dvoje trenutno najpopularnijih holivudskih zvezda.

Mnogi dobri filmovi propali su na blagajnama. Propali su i katastrofalni filmovi. Međutim, nazvati „Mother!“ najgori filmom veka je preterano. Tim više jer živimo u vremenima neizdrživo predvidljivih filmova, a „Mother!“ je sve samo ne to. I možda je upravo to najbolja reklama za najomraženiji film godine, prenosi Index.