U trendu

Neobjavljena pesma Milana Mladenovića u filmu „Sizif K“

Film „Sizif K“ scenariste i reditelja Filipa Gajića, u kome se nalazi neobjavljena pesma Milana Mladenovića – „Između dva dana“, stiže sutra u bioskope, saopštio je distributer „MagaKom film“.

„Jednoga dana dogovorio sam se sa Milanom da napravi muziku za predstavu “Kiklop“ po Euripidu. To je trebalo da bude moja prva režija, ali predstava nije nikada izašla. Milan je napravio pesmu u svom stanu na Dorćolu i jednoga dana našao sam na tavanu zaboravljenu TDK kasetu od 60 minuta“, ispričao je Gajić.

Film koji je svoju premijeru imao na 21. Festivalu autorskog filma je priča o reditelju iz Beograda koji opsesivno pokušava da snimi film o Sizifu – „naivnoj žrtvi bogova koji se usprotivio njihovoj volji i okovao Smrt u lance“.

„Da li je moguć svet u kojem Smrt ne postoji, kako bi izgledao taj svet u kojem čak ni zločin ne bi bio moguć, svet u kojem čovek ne bi imao potrebu ni da se hrani ni da se kreće, da li upravo Smrt obezbeđuje smisao i snagu postojanja“, su pitanja kojim se film bavi.

„Sizif K“ je film o smrti, rađanju i slobodi i ovo je prvi igrani film o Sizifu u istoriji svetske kinematografije.

Nasuprot sažetom vremenu, u kojem se odvija priča o Sizifu, nalazi se vreme reditelja koje je neodređeno i razvučeno.

On je u braku sa zagrebačkom glumicom, žive u različitim državama koje su do juče bile u ratu, putuju vozovima, rađaju se deca, a njihov brak se neprimetno raspada – stvarnost i fikcija se sudaraju, prepliću, nadopunjuju.

U filmu igraju Bojan Dimitrijević, Lucija Šerbedžija, Rambo Amadeus, Marija Pikić, Hana Selimović, Goran Jevtić i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar