U trendu

„Nijedno dete ne bi smelo odrasti pre vremena“

Film „Oslobađanje Skoplja“, koji će imati srpsku premijeru večeras u Sava Centru, u okviru Festa, predstavlja ostvarenje životnog sna Radeta Šerbedžije, rekao je njegov sin Danilo Šerbedžija, koji sa ocem potpisuje režiju.

Danilo Šerbedžija je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da to nije nova priča, da je legendarna predstava igrana širom Jugoslavije i da je čak i sam sa 10 godina glumio jadanaestogodišnjeg Zorana iz čije perspektive se sagledava rat.

„Naglasak je na ratu viđenom iz perspektive deteta, a ideja praštanja je nekako dodata više u filmskoj verziji, nego što je bila prisutna u pozorišnoj preddstavi“, pojasnio je Šerbedžija.

Radnja makedonsko-hrvatsko-finske koprodukcije, makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar, zasnovane na drami Dušana Jovanovića, dešava se tokom Drugog svetskog rata, a istoimenom pozorišnom predstavom u režiji Ljubiše ristića počeo je sa radom teatar KPGT.

Šerbedžija je naglasio da je film „Oslobađanje Skoplja“ životni san njegovog oca, da je devedesetih godina dogovarao sa Žikom Pavlovićem, koji je i napisao scenario sa kojim nije bio zadovoljan, pa je Rade Šerbedžija 2008/2009. krenuo ponovo u realizaciju tog ostvarenja.

„Ja nemam neki svoj žanr. “72 dana“ je crna komedija, krajem godine ću režirati u Splitu koji nema nikakve veze sa prethodna dva. Prvo je trebalo Rade sam da režira, ali je zbog činjenice da glumi jednu od najvažnijih uloga, da nikad nije režirao film, hteo je meni da prebaci palicu, ali ja sam mu rekao da dolazi u obzir samo ako obojica režiramo“, ispričao je Danilo Šerbedžija.

On je istakao da je to bilo jedinstveno iskustvo, ali da ne bi to ponovio.

„Režiser koliko god morao da prihvata savete od članova ekipe, jer film jeste timski rad, ipak njegova mora da bude zadnja. Ako budu dve zadnje, onda tu dođe do sukoba mišljenja“, rekao je Šerbedžija.

Reditelj je pojasnio da je Radetova misao vodilja za ovaj film bila to da ponovo gledamo uplakane dečje oči, bez doma, decu koja su morala zbog ratnih strahota pre vremena odrasti.

„Naša poruka je da nijedno dete ne bi smelo zbog ratnih strahota pre vremena odrasti“, naglasio je Šerbedžija.

On je dodao da umetnici uvek pokušavaju da pokažu dfa jue dosta ratova i strahota.

„Nažalost mi ne odlučujemo i naš glas nije dovoljno jak, ali sigurno nećemo nikad odustati“, naglasio je on.

Šerbedžija se osvrnuo na saradnju sa svojim ocem i sestrom Lucijom, rekavši da je raditi sa njimja vrlo jednostavno i da su oboje napravili odlične uloge.

On je dodao da zapravo nije želeo da Lucija igra u filmu, uveren da njen lik treba da tumači makedonska glumica, još je uz to tri meseca pre porve klape slomila kuk, ali je istakao da je na kraju bio ponosan na svoju sestru.

Šerbedžija je izrazio nadu da će film biti dobro primljen u Srbiji jer ga treba pogledati što više ljudu.

Rade Šerbedžija, koji nije uspeo da stigne na konferenciju za novinare, pokloniće se publici nakon projekcije u Sava Centru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar