U trendu

Novi dokumentarac o Merlin Monro: Na dan smrti posetio je moćan i oženjen ljubavnik

Merilin Monro je i dalje modna ikona i neko čija je pojava inspiracija i šest decenija nakon njene smrti. Seks simbol i žena koja je šarmirala ceo svet i koja je, osim osmeha iza kojeg se u tek retkim trenucima krila sreća, nosila i ožiljke od seksualnog zlostavljanja i svu bol beskrajnih psihoterapija.

Glumica koja je, za razliku od svojih koleginica koje bi nakon celodnevnih snimanja jurile kući kako bi se onesvestile od umora, odlazila na časove glume na koje je redovno kasnila, obično dolazeći neposredno pre nego što su se vrata zatvorila, uvlačeći se bez šminke, prepoznatljive platinaste kose skrivene ispod šala, pokušavajući da bude maksimalno neupadljiva, za razliku od 16 metara visoke Merlinke koja se smešila sa bilborda iznad Loew’s State Theatrea, reklamirajući film ‘Sedam godina vernosti’, obučena u belu haljinu koju je otkrivajući njene obline podizala ventilacija podzemne železnice i lica s kojeg pršti radost.

Kako se prisetio jedan od polaznika časova glume, kada je na nju došao red da odradi glumačku vežbu usredsređenu na čulno pamćenje i kada su od nje tražili da se priseti trenutka u svom životu i odeće koju je nosila i da dočara prizore i mirise tog sećanja, opisala je kako se osećala kada je bila sama u sobi, godinama ranije, kada je neimenovani muškarac ušao. Par trenutaka kasnije, dok je opisivala svoju odeću… ono što je čula… reči koje su joj izgovorene… počela je da plače i glasno jeca, dok na kraju nije bila potpuno skrhana od bola.

Trenuci kojima su svedočili samo retki nametnuli su pitanje koje je kroz glavu prošlo svima koji su se upoznali s njenim likom i delom – da li je to bila prava Merilin Monro: nesigurna, traumatizovana, tužna i sramežljiva 29-godišnjakinja čija je priča bila tragična kao malo čija?

Merilin je nepresušan izvor inspiracije čiji su život na ovaj ili onaj način kroz decenije obrađivali mnogi. 2010. godine svetlo je dana ugledala izvanredna arhiva Merilinih pesama, pisama, beleški, recepata i dnevničkih zapisa koji su zadirali duboko u njenu psihu i privatni život i koji su rasvetlili, između ostalog, njen ponekad razorni put kroz psihoanalizu.

Sve ovo dalo je odgovore na mnoga pitanja vezana uz njena tri braka – s marincem Džejmsom Doertijem, bejzbol igračem Jenkija Džoom DiMađijom i dramaturgom Arturom Milerom, brojne druge odnose, ali i misteriju oko njene tragične smrti kada je imala svega 36 godina.

Upravo njenom smrću bavi se i novi Netfliksov dokumentarac, pokušavajući da razjasni šta se tačno dogodilo tog 5. avgusta kada je u 3,30 ujutro psihijatar Merilin Monro, dr. Ralf Grinson, provalio u njenu spavaću sobu razbivši prozor i pronašavši glumicu mrtvu u svom krevetu, s praznom bocom tableta za spavanje na noćnom ormariću. Merilina domaćica, Junis Mari, probudila se usred noći i pronašla upaljeno svetlo u njnoj sobi i zaključana vrata. Upravo je ona nazvala dr. Grinsona, zabrinuta da nešto nije u redu.

Tako naime događaje opisuje službeni izveštaj, ali da je istina potpuno drugačija, u novom dokumentarcu otkriva Merilin biograf, Entoni Samers, predstavljajući novu vremensku liniju događaja iz kobne noći, baziranu na stotinama intervjua sprovedenih za ažuriranu verziju njegove biografije iz 1985.

Uz nove audio intervjue s članovima porodice dr. Grinsona, novi dokumentarac se bavi i glasinama i nedoslednostima oko njene smrti pri čemu kopa kopa i po navodnim romantičnim vezama glumice i predsednika Džona F. Kenedija i njegovog brata, glavnog državnog tužioca Roberta Kenedija.

Intervju s udovicom Merilinog menadžera za odnose s medijima, Atrura Džejkobsa, doveo je do najznačajnijeg pomaka za Samersa u osporavanju dobro poznatog vremenskog okvira Meriline smrti.

Prema dokumentarcu, oko 22:30 4. avgusta, službenik je upozorio Artura da nešto nije u redu dok su još bili u Hollywood Bowlu – očigledno, dosta ranije pre objavljenog otkrića njezinog mrtvog tela u 3:30 ujutro. Samers potvrđuje s nekoliko članova tima hitne pomoći da je Merilin kasno te večeri još živa odvezena u bolnicu kolima hitne pomoći, te da je umrla na putu do bolnice.

U dokumentarcu, otkriva se i da je Robert Kenedi bio u Merilinom domu poslepodne na dan kada je umrla. U danima koji su prethodili njenoj smrti, prema Samersovim izveštajima, Monro je rekla prijateljici da je jako zaljubljena i da će se udati za Bobija Kenedija.

Mari takođe navodi i da su se Kenedi i Monro užasno posvađali na dan njene smrti te da je Kenedi doleteo na aerodrom helikopterom kako bi uhvatio let oko 2 ili 3 sata ujutro u noći kada je Merilin umrla. Ipak, iako Samers razotkriva nedoslednosti u vremenskoj liniji događaja smrti najslavnije filmske plavuše, neke stvari ostaju i dalje misterija i pitanje hoće li se prava istina ikada saznati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar