U trendu

Odri Hepbern

Poznata glumica i „humanitarna kraljica“ rođena je u Briselu, u Belgiji, kao Edda van Heemstra Hepburn-Ruston. Odrasla je u Britaniji, ali se vratila u Holandiju pre Drugog svetskog rata, kada su se njeni roditelji razveli. Do 1948. nije mogla da napusti Holandiju zbog nacista, a kada je pritisak prestao, odlazi u London, gde uči balet i glumu. Te godine snima i svoj prvi film, u kom prvi put koristi umetničko ime Odri.

Najpre je glumila u pozorištu, da bi veoma brzo prešla na filmsko platno. Njeni najveći uspesi zabeleženi su pedesetih godina, kada je igrala u filmovima „Praznik u Rimu“ i „Sabrina“ sa Hemfrijem Bogartom. Za film „Praznik u Rimu“ dobila je Oskara za najbolju žensku ulogu.

„Ljubav u podne“, „Doručak kod Tifanija“ i „The Nun’s Story“ – samo su neki od mnogobrojnih velikih filmova koje je snimila. Partneri su joj bili najveći glumci Holivuda; među njima su: Gari Kuper, Šon Pen, Rita Moreno i mnogi drugi. Jedna je od četiri glumaca u Holivudu koji su dobili četiri najvažnije nagrade u filmskoj industriji (Emmy, Grammy, Oskar i britanski Tony).

Tokom života je bila veoma angažovana u humanitarnom radu. Postala je i počasni predsednik UNICEF-a.

Imala je tri braka i dva sina. Početkom devedesetih, otkriveno je da boluje od raka. Iako je imala uspešnu operaciju u Los Anđelesu, umrla je posle nekoliko meseci, 20. januara 1993. godine u Švajcarskoj. Posthumno je dobila još nekoliko glumačkih i humanitarnih nagrada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.