Oprostila mu je preljube i poroke i ostala uz njega do samoga kraja

Da 2008. godine nije preminuo od raka pluća, početkom iduće godine Pol Njuman i Džoan Vudvord proslavili bi 60. godišnjicu braka. Zajedno su proveli 50 godina, brak su im obeležile vanbračne afere, ali uprkos svemu nisu se razdvajali do kraja.

‘Seksepil nestane, lepota izbledi, a biti udata za muškarca koji te svaki dan iznova nasmeje jedino vredi u životu.’ Tim je rečima svoj brak s jednim od najzgodnijih glumaca iz zlatnog doba Holivuda, prepoznatljivog po izrazito plavim očima, svojevremeno opisala glumica Džoan Vudvord.

Nazivali su ih zlatnim parom Holivuda i jedni su od retkih čiji je brak potrajao punih 50 godina. Potrajao bi sigurno i više da Pol nije u 83. godini života, 26. septrembra 2008. godine izgubio bitku s rakom pluća. Umro je u bračnom krevetu u njihovom domu u Konektikatu, a pokraj njega bila je Džoan. Poslednje reči bile su mu: ‘Bila je privilegija biti ovde.’

https://www.instagram.com/p/BWUYkhkgPmj/?tagged=paulnewmanjoannewoodward

Atraktivnu plavušu Pol je upoznao 1953. godine u romantičnoj predstavi ‘Piknik’. Bio je to njegov debi na Brodveju i prvi put su glumili zajedno. On je bio očaran njome, smatrajući je ‘najlepšom ženom koju je ikada video’, dok je on njoj, zbog presavršenog izgleda, bio odbojan. Nažalost po njih, Pol je već bio u braku.

‘Bila je moderna i nezavisna, dok sam ja bio stidljiv i pomalo konzervativan. Trebalo mi je dosta vremena da joj pokažem da nisam glup onako kako izgledam’, rekao je on. Iduće četiri godine nisu se susretali ni radili zajedno, ali su ostali u kontaktu, jer Džoana nije želela da razori njegovu porodicu.

A onda se dogodio film ‘Dugo toplo leto’. Strast se ponovno probudila i rodila se njihova ljubavna priča, a njegov brak počeo je da tone. Tadašnja supruga Džeki, sa kojom je imao troje dece, odbila je da mu da razvod. Kada je i ona sama shvatila koliko je zaljubljen u Džoan, pristala je da potpiše papire, prenosi 100posto.

Za manje od nedelju dana, 29. januara 1958. godine, Pol i Džoan venčali su se u Las Vegasu. Sama ceremonija nije bila glomazna ni sa puno svedoka. Bio je to tek mali, intimni obred u hotelu El Ranč Vegas, nakon čega su medeni mesec proveli u Londonu.

Nažalost, to putovanje obeleženo je tužnim događajem jer je glumica imala spontani pobačaj. S povratkom u Ameriku odlučili su da im dom postane kuća na farmi iz 18. veka u Konektikatu. Tokom svog dugogodišnjeg braka još su mnogo puta zajedno stali ispred kamera.

Ipak, nije sve uvek bilo bajno, a i sami su priznali kako im je snimanje filma ‘Uticaj gama-zraka na čudesne nevene’ donelo nesuglasice u bračni život, pa se Džoan tada borila s depresijom i imala suicidne misli. Za razliku od mnogih koji bi na prvoj prepreci posustali, Pol i Džoan su zahvaljujući poštovanju koje su imali jedno prema drugome naučili iz svojih grešaka.

Kada su ga jednom pitali, budući da je prvenstveno zbog svog izgleda bio na meti mnogobrojnih lepotica, kako to da nikada nije došao u iskušenje da prevari suprugu, Njuman im je odgovorio: ‘Ne volim da govorim o svom braku, ali nešto ću vam reći. Možda ćete moju izjavu smatrati ljigavom, ali to je istina. Kod kuće imam biftek – zašto bih onda jeo hamburger napolju?’

Glasine o njegovoj neveri su postojale, kao i to da je imao velikih problema sa alkoholom. Barem se tako tvrdilo u jednoj od neautorizovanih biografija ovog glumca. O prvim problemima govorilo se nakon 11 godina braka. Tada je navodno započela njegova afera sa razvedenom novinarkom Nensi Bejkon, koja je trebala da napiše priču o njemu.

Ova veza trajala je gotovo godinu dana pa su se on i Džoan nakratko razišli. ‘Viđali smo se godinu, godinu i po. Provodio bi kod mene svaku noć dve do tri nedelje, a onda bi otišao kod Džoan da vidi nju i decu. Govorio joj je da je zatrpan poslom, ona je znala da laže. Bili smo javna tajna u Holivudu’, izjavila je kasnije njegova ljubavnica, a ni Pol ni Džoan nisu nijednom rečju demantovali njene navode. Umesto toga, otišli su 1958. godine na drugi medeni mesec u London.

U jednom od intervjua Vudvord je rekla: ‘Biti supruga Pola Njumana ima svoje dobre i loše strane. Budući da smo još uvek zajedno, očigledno je više dobrih strana, ali nije uvek bilo lako. Ali u kojoj vezi je lako?’

Svi koji su se susreli ili upoznali sa ovim parom mogli su jedino da primete kako su Vudvord i Njuman neopisivo zaljubljeni i puni poštovanja jedno prema drugom. Čak i u poznim godinama on je skakutao oko nje, uvek bi je nežno držao za ruku, priređivao joj sitna iznenađenja. Zanimljiva je informacija kako joj je za jedan Božić poklonio, ni manje ni više, nego skenirani i uvećani isprint otkucaja njegova srca na EKG uređaju.

Znajući kako ga doživljavaju druge žene i nazivaju seks simbolom, Džoan je jednom izjavila: ‘Ne brinem se o drugim ženama koje mu se nabacuju jer znam što misli o njima.’

Tajna njihova dugovečnog braka možda je i u tome što su pre svega bili prijatelji. ‘Pol i ja bili smo dobri prijatelji i pre nego što smo postali ljubavnici. Stvarno smo uživali u društvu jedno drugog. Mogli smo o svemu da razgovara, poveravati se bez straha od ismejavanja. Postojalo je poštovanje među nama’, rekla je Džoan.

Iako su celog života voleli različite stvari – on brze automobile, zbijanje šala s drugima, a ona balet i čitanje knjiga – imali su i nešto zajedničko: porodica, koja im je bila najvažnija. Svaki slobodni trenutak provodili su u dvorištu kuće u Konektikatu, u kom se nalazila kućica na drvetu. Možda bi neko pomislio da je ona bila namenjena njihovoj deci, ali nije. Bilo je to njihovo ljubavno gnezdo namenjeno samo njima.

Kada su u januaru 2008. godine proslavili 50. godišnjicu braka, sve se činilo idilično. Samo nekoliko meseci kasnije Polu Njumanu dijagnostifikovao je rak pluća. Obožavaoci širom sveta dočekali su tu vest u nevjerici, kao i njegova porodica, a do kraja je uz njega bila Džoan.

Nakon njegove smrti danas 87-godišnja Džoan Vudvord ostala je daleko od očiju javnosti, a istog se drže i njihove tri kćeri – Nel, Melisa i Kler. ‘Osećam se privilegovanim time što imam nju pokraj sebe, a to što mi je ona supruga najveća mi je radost u životu. Ljudi ostaju u braku zato što to žele, a ne zato što su im vrata zaključana.’

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.