U trendu

Osam srpskih filmova u Kanu

Ova godina će biti jedna od najuspešnijih kada je u pitanju predstavljanje srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu – biće prikazano osam filmova i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije, najavio je Filmski centar Srbije.

U okviru programa „ACID TRIP“ biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok je u zvanični program „Kan klasik“ uvršten film „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Petrovića, koji se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine „koji su stvarali istoriju kanskog festivala“.

Petrovićev film se prikazuje na inicijativu Jugoslovenske kinoteke i u tu svrhu Kinoteka je ove godine izradila novu kopiju „Skupljača perja“ koji je 1967. godine nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu.

Biće to prvi srpski film u programu „Kan klasik“, a našao se u društvu kanskih laureata kao što su „La Bataille du rail“ Renea Klemana, „Nadnica za strah“ Anri-Žorža Kluzoa, „Uvećanje“ Mikelanđela Antonionija, „Sav taj džez“ Boba Fosa, „Čovek od mramora“ Andžeja Vajde, „Jol“ Jilmaza Gineja, „Balada o Narajami“ Šoheia Imamure…

Film „Skupljači perja“, snimljen u produkciji „Avala“ filma iz Beograda, jedan je od najznačajnijih Petrovićevih filmova u kojem su značajne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Gordana Jovanović, Bata Živojinović, kao i Mija Aleksić i Rahela Ferari.

Projekcija Petrovićevog filma zakazana je za 24. maj u dvorani „Bunjuel“ sa početkom u 21.30 sati, a prisustvovaće Olivera Katarina, najavio je Filmski centar Srbije.

U okviru programa „ACID TRIP #1: Serbia“ Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih.

Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove „Tranzicija“ Milice Tomović, „Kamen u ruci“ Stefana Ivančića, „Izlaz u slučaju opasnosti“ Vladimira Tagića, „Dos patrias“ Koste Ristića i „If I Had It My Way I Would Never Leave“ Marka Grbe Singa.

Dugometražni film „Vlažnost“ Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića 21. maj.

Sve projekcije počinju od 16 časova u bioskopu „Aleksandar III“, a njima će prisustvovati autori filmova čiji će dolazak u Kan pomoći Filmski centar Srbije.

Za 22. maj je planiran veliki koktel u organizaciji ACID-a i uz podršku Festivala autorskog filma i Filmskog centra Srbije.

U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, koji je proistekao iz bliskih veza dve zemlje u oblasti kinematografije i tradicije kulturne saradnje, kao potrebe za jačanje bilateralnih odnosa u cilju podsticanja transfera znanja i razmene dobrih praksi.

Jedan od glavnih ciljeva Ugovora jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata.

Ugovor se odnosi na koprodukcije, filmsko nasleđe, audiovizuelno obrazovanje, institucionalnu razmenu i zajedničku borbu protiv piraterije.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte.

Jovana Nikolić će u okviru programa „Producenti na potezu“ (Producers on the Move) predstaviti projekat dokumentarnog filma „Crna svadba“ koji režira Dragan Nikolić.

Milan Stojanović će u okviru „Producentske mreže“ (Producers Network) predstaviti projekat novog igranog filma u režiji Ivana Ikića, melodramu „Korisnici“.

Filmski centar Srbije će, kao i godinama unazad, biti prisutan na Kanskom festivalu.

Ove godine na štandu FCS zainteresovani će moći da dobiju dva kataloga.

U prvom su predstavljeni igrani filmovi, kako oni koji su završeni i prikazani u prethodnih godinu dana, tako i novi projekti u fazi produkcije, postprodukcije i pripreme, uključujući i manjinske koprodukcije i filmove nagrađene na Festu i Martovskom festivalu – oko 60 igranih filmova različitih dužina i žanrova.

U ovom katalogu se nalaze kritičarsko-fenomenološki osvrt na fenomen „Skupljača perja“, vodič kroz ovogodišnji ACID TRIP, lista najgledanijih filmova u Srbiji tokom 2016. godine, kao i tekstovi u kojima se prestavljaju novi projekti producenata Jovane Nikolić i Milana Stojanovića.

U drugom katalogu zastupljeni su isključivo dokumentarni filmovi – njih preko 40, podeljenih u četiri sekcije (Prikazani/završeni filmovi, U produkciji & postporodukciji, Manjinske koprodukcije i Filmovi nagrađeni na Martovskom festivalu).

Kanski festival se održava od 17. do 28. maja, a u konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu nalaze se novi filmovi Mihaela Hanekea, Sofije Kopole, Mišela Azanavisijusa, Fatiha Akina, Noe Baumbaha, Fransoa Ozona…

Predsednik žirija biće španski reditelj Pedro Almodovar, dok će italijanska glumica Monika Beluči, zvezda najnovijeg filma Emira Kusturice, voditi ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.