Ova država zbog poništavanja glasova žirija razmatra povlačenje sa Evrosonga

Rumunski javni servis TVR saopštio je da će zbog poništavanja glasova žirija te zemlje na „Pesmi Evrovizije“ razmotriti povlačenje sa takmičenja, kao i pokretanje sudskog postupka protiv Evropske radiodifuzne unije. U.
Ukazuju i na slične šablone glasanja kod drugih zemalja kod kojih nije došlo do poništavanja, na šta je ukazao i RTCG, čiji su glasovi žirija takođe poništeni

Rumunska televizija (TVR) je saopštila da se ne slaže sa obrazloženjem Evropske radiodifuzne unije (EBU) i da se TVR neravnomerno tretira, budući da su još neke zemlje imale sumnjive glasove, a da im ništa nije poništeno.

U saopštenju se navodi da su članovi rumunskog žirija uredno došli pola sata pre početka žiri probe, dobili instrukcije da ne smeju da dele mišljenja sa drugim članovima i da shodno pravilima nisu mogli da napuste lokaciju 90 minuta od završetka nastupa, kao i da je samo dvoje ljudi u Rumuniji znalo rezultate glasanja žirija – notar i načelnik za glasanje, sve dok EBU nije sam objavio rezultate.

Ističu da je EBU trebalo ranije da ih kontaktira, a ne da im uskrati prezentovanje rezultata i zameni glasove na netransparentan način.

Rumunska televizija u saopštenju negoduje što zemljama poput Švedske nije ništa poništeno, i naveli su primer da je Švedska u polufinalu dobila 12 poena od žirija iz Australije, Estonije i Malte, 10 od Belgije i da je upravo tim zemljama je švedski žiri dao najviše poene – 12 Australiji, 10 Estoniji, 8 Belgiji i 7 Malti.

Osim toga, iz TVR-a naveli su i primer Belgije, koja je dobila najviše poena Švedske, Australije i Izraela, kao i da je Belgija je istim tim zemljama dala visoke poene, 7, 8 i 10.

Zbog ovog slučaja, TVR razmatra povlačenje sa Pesme Evrovizije i pokretanje sudskog postupka protiv organizatora događaja, prenosi RTS.

RTCG: Navodno neregularno glasanje nema veze sa Crnom Gorom

Povodom poništavanja glasova reagovala je i Radio-televizija Crne Gore. U saopštenju Evrovizijskog tima RTCG navodi se da nakon objave EBU o navodnom neregularnom glasanju stručnog žirija u čak šest zemalja na Pesmi Evrovizije 2022, žele da naglase da to nema veze sa Crnom Gorom i da se radi isključivo o, kako su naveli, „pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o proverenim informacijama“.

I iz RTCG-a ukazuju na primere glasanja žirija Švedske, Australije i Belgije i napominju da je „statistički nemoguće izbeći određena ponavljanja“, o čemu svedoči glasanje navedenih zemalja.

„Zašto ove zemlje nisu izazvale sumnju, a jeste 6 zemalja kod kojih nema tako direktnih ponavljanja, nije na nama da sudimo. Sa druge strane, u nekim od zemalja koje se nalaze na spisku EBU, organizator je gotovo u cjelosti promijenio raspored bodova u finalnoj večeri i, kako nam je rečeno, nije govorio istinu u direktnom tv prenosu, kad je Martin Osterdal, izvršni producent Evrosonga, lično saopštio glasove zbog navodnih tehničkih problema tokom uključenja osoba koje saopštavaju glasove lokalnog žirija“, navodi se u saopštenju RTCG-a.

Dodaju da je glasove Crne Gore saopštila umetnica Zombijana i da se „ocena žirija gotovo u potpunosti poklopila sa konačnim rasporedom na finalnoj tabeli“.

„Kao što se može vidjeti na sajtu Eurosonga među zemljama koje su dobile glasove crnogorskog žirija, nema nijedne sa spiska iz polufinalne večeri. Na kraju, Pjesma Evrovizije je takmičenje koje ima svoju redovnu i brojnu publiku i koje gotovo uvijek prate razne intrige, koje, sigurni smo, doprinose i njenoj popularnosti“, ističe se u saopštenju RTCG.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.