Patrik Svejzi (1952-2009)

Američki glumac Patrik Svejzi (Patrick Swayze) preminuo je u ponedeljak, 14. septembra, posle gotovo dve godine borbe s rakom pankreasa. Ostaće upamćen kao zavodnik iz osamdesetih, glumac koji je podjednako pokazivao svoju romantičnu i snažnu stranu, kao plesač bez premca, ali i kao hrabri pacijent u borbi protiv ove podmukle bolesti.
Svejziju je dijagnostikovan rak pankreasa u januaru 2008. godine. Otkako je objavio da boluje od raka, mediji su pratili njegovo lečenje i prognoze. Svaku priliku je koristio da pokaže da ne posustaje i da će se protiv bolesti boriti svim sredstvima. Slike poznatog glumca koje su se pojavljivale u medijima poslednjih meseci uglavnom su slikane ispred bolnice posle operacija, hemio i radio terapija, i s njih je jasno vidljivo koliko je bolest uzimala maha. Zato vam mi donosimo slike jednog od najšarmantnijih glumaca 20. veka onako kako mi volimo da ga se sećamo.
Poslednji film koji je snimio je omnibus drama "Powder Blue" s Džesikom Bil (Jessica Biel), Forestom Vitakerom (Forest Whitaker), Rejom Liotom (Ray Liotta), Lisom Kudrou (Lisa Kudrow) i Krisom Kristofersonom (Kris Kristofferson). Na pitanje novinara zašto nastavlja da snima TV seriju "The Beast" uprkos bolesti, Svejzi je odgovorio: "Kako da održiš pozitivan stav kada statistike govore da si mrtav čovek? Odeš na posao!"
Svejzi je rođen u Hjustonu, država Teksas, u avgustu 1952. godine. Od malena se bavio baletom budući da je njegova majka, čuveni koreograf Petsi Svejzi (Patsy Swayze), imala školu baleta u njegovom rodnom gradu. Ples je odredio njegovu buduću karijeru – prvo profesionalno pojavljivanje imao je kao igrač u "Disney on Parade".
Glumio je u originalnoj brodvejskoj predstavi "Briljantin" ("Grease") kao Deni Zuko. Debitantsku filmsku ulogu ostvario je u filmu "Skatetown, U.S.A.", a zatim su usledili filmovi: "The Comeback Kid", "The Outsiders", "Uncommon Valor", "Grandview, U.S.A.", "Red Dawn" i "Youngblood" pored Roba Loua. Ipak, prvu slavu postiže kao Ori Mejn u televizijskoj seriji "Sever i jug" ("North and South"), koja je bila jedna od najgledanijih TV serija tadašnje Televizije Beograd.
Slava u svom punom sjaju stiže s jednim malim filmom – "Prljavi ples" ("Dirty Dancing"), pored Dženifer Grej (Jennifer Grey), partnerke iz filma "Red Dawn". Dok su snimali danas čuvenu scenu u hladnom jezeru, glumci su se šalili da se smrzavaju zbog filma koji će samo nekoliko ljudi odgledati. Međutim, ovaj niskobudžetni film ubrzo postiže međunarodni uspeh i status omiljenog ljubavnog filma svih vremena. Svejzi dobija "Zlatni globus" i nagradu za izvođenje pesme "She’s Like the Wind" s veoma uspešnog albuma koji je pratio ovaj film.
Posle nekoliko manje zapaženih filmova – "Steel Dawn", "Tiger Warsaw", "Road House" i "Next of Kin", ponovo je zablistao pored Demi Mur (Demi Moore) i Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg) u filmu "Duh" ("Ghost"). Naredne godine igra u uspešnom filmu "Point Break" pored Kijanua Rivsa (Keanu Reeves), s kojim je igrao i u filmu "Youngblood". Iste godine ga magazin "People" proglašava najseksepilnijim muškarcem na svetu. Ostatak biografije ovog miljenika ženske publike koja je stasavala tokom osamdesetih godina prošlog veka možete pročitati u našem članku među biografijama poznatih ličnosti, a mi se opraštamo od Patrika stihovima njegove balade "She’s Like the Wind".
She’s like the wind through my tree
She rides the night next to me
She leads me through moonlight
Only to burn me with the sun
She’s taken my heart
But she doesn’t know what she’s done
Feel her breath on my face
Her body close to me
Can’t look in her eyes
She’s out of my league
Just a fool to believe
I have anything she needs
She’s like the wind
I look in the mirror and all I see
Is a young old man with only a dream
Am I just fooling myself
That she’ll stop the pain
Living without her I’d go insane
Feel her breath on my face
Her body close to me
Can’t look in her eyes
She’s out of my league
Just a fool to believe
I have anything she needs
She’s like the wind

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.