U trendu

Pijanista Ratimir Martinović promovisao dela Vasilija Mokranjca u Kini

Povodom stogodišnjice rođenja Vasilija Mokranjca (1923–1984), pijanista, redovni profesor klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i direktor KotorArt festivala Ratimir Martinović je u Kini predstavio i promovisao dela istaknutog srpskog kompozitora i akademika kojeg nazivaju „srpski Rahmanjinov“, saopšteno je danas.

Na resitalu u koncertnoj dvorani „Jaguar“ Šangajskog simfonijskog orkestra, Martinović je predstavio odabrana dela iz različitih stvaralačkih faza Vasilija Mokranjca, pružajući tako svojevrsni presek autorovog kompletnog klavirskog opusa.

Život i delo Vasilija Mokranjca promovisao je stručnoj javnosti i studentima tokom dvočasovnog koncertnog predavanja u dvorani šangajske centralne biblioteke sa muzikološkinjom Jang Ting Ting pred više od 700 posetilaca.

Na centralnom Konzervatorijumu Šangaja, Martinović je studentima i profesorima Klavirske katedre predstavio odabrana dela iz bogatog opusa srpskog kompozitora, što je bio slučaj i na departmanu za muziku Univerziteta Jangžou (Yangzhou) i departmanu za muziku i film Univerziteta Čangžou (Changzhou).

Nakon tih predavanja i koncerata, prema rečima pijaniste, mnogi afirmisani i mladi muzičari zainteresovali su se za klavirska dela Mokranjca poput pijanistkinje Jutjan Jang (Yutian Yang), pobednice ovogodišnjeg takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi.

Ratimir Martinović je direktor Fondacije „Vasilije Mokranjac“, a celokupan opus klavirske muzike ovog srpskog kompozitora premijerno je izveo na gotovo trosatnom resitalu u okviru festivala Bemus 2016. godine.

Novi resital sa delima Mokranjca Martinović će izvesti 9. decembra u dvorani Beogradske filharmonije u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar