Počinje 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma

Projekcijom filma Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“, u Sava Centru danas počinje 9. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“.

Pod sloganom „Stvarno slobodni“ ovogodišnje izdanje „Beldoksa“ do 18. maja donosi 15 filmova u međunarodnom takmičarskom programu, 12 dokumentaraca u srpskoj takmičarskoj selekciji, a još četiri će biti prikazani van konkurencije.

Specijalni programi su selekcija bugarskih dokumentaraca – „Granica izobilja“, „Biografski dokumentarci“ i retrospektiva filmova „oca dokumentaristike“ Roberta Flaertija na 35mm traci.

Među 12 srpskih dokumentaraca sedam će imati svetsku premijeru na „Beldoksu“, a selektor Darko Lungulov ističe da je imao vrlo težak i odgovoran zadatak da u okviru „širokog spektra filmova“ odabere one koje će publika gledati na festivalu.

„Dokumentarni filmovi u ovogodišnjem domaćem takmičarskom programu nastali su kao plod ljubavi, muke, snalaženja i velike upornosti autora. Neki autori nam se vraćaju sa novim ostvarenjima posle uspeha na drugim festivalima, a drugi su mladi autori za koje verujem da im taj put tek predstoji“, rekao je Lungulov.

On je primetio da im je zajedničko što se trude da daju glas onima koje nigde ne možemo da čujemo – drugačijima, neuklopljenima, žrtvama, marginalcima raznih vrsta, prostitutkama, izbeglicama, beskućnicima, zabranjenim avangardnim umetnicima, ćutljivim vozačima na zidu smrti.

Selektor inostranog programa Greg de Cuir se vodio željom da srpskoj publici pruži premijere, te će tako domaći filmofili imati priliku da prvi pogledaju čak četiri ostvarenja.

Na festivalu će biti dodeljen Gran pri i nagrade za najbolju kameru i najbolju montažu.

Žiri međunarodnog programa čine novinar, dokumentarista i scenarista Valentina Delić (Srbija), urednica Hrvatske radio televizije Mira Vočinkić, kustos i pisac Ulrih Zimons (Berlin) i rukovodilac službe filmskog programa RTV Jovica Tojagić (Srbija).

O najboljim domaćim ostvarenjima odlučivaće urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, reditelj i montažer Zoran Popović, reditelj Lazar Stojanović i izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO-a Hanka Kastelicova.

Program „Beldoksa“ odvijaće se u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu „Fontana“, a publika će posle projekcija imati priliku da razgovara sa autorima.

Neki od domaćih dokumentaraca biće prikazani u dvadesetak gradova i mesta u Srbiji, u okviru turneje „Beldocs Eho“, koja počinje 19. maja u Niškom kulturnom centru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.