U trendu

Predstavnik Holandije diskvalifikovan iz takmičenja za Pesmu Evrovizije

Holandski reper Jost Klajn (Joost Klein,26) je diskvalifikovan iz takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog sukoba iza scene – prenosi danas BBC.

Tako će u večerašnjem velikom finalu biti 25 pesama, umesto planiranih 26.

On je poslat kući pošto je jedna članica produkcijske ekipe rekla švedskoj policiji da ju je on zastrašivao.

U saopštenju organizatori takmičenja su rekli da „ne bi bilo prikladno da on nastavi takmičenje“ dok traje pravni pstupak u vezi s tim.

Holandski TV-emiter Avrtotros je Klajnovo isključenje ocenio kao „nesrazmerno“ događaju koji je prethodio.

U izjavi na društvenim mrežama ta kompanija je rekla da je „šokirana odlukom“ i da će se „na to vratiti kasnije“.

Klajn je bio među favoritima za pobedu na ovogodišnjem takmičenju s pesmom „Europapa“. Ta proevropska tehno-himna posvećena je njegovom ocu koji je umro od raka kada je Klajn imao 12 godina.

Vest da je diskvalifikovan se u petak popodne pojavila na društvebim mrežama, tokom prve generalne probe za večerašnje veliko finale.

Klajnovi rekviziti su bili postavljeni na bini u Malme Areni kada je menadžer produkcije rekao da ih treba ukloniti. Njegova pesma je tada preskočena bez objašnjenja, a umesto njega je nastupila Izraelka Eden Golan koja je bila sledeća po redu.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja organizuje takmičenje je kasnije saopštila da „istražuje prijavljen slučaj u vezi s holandskim umetnikom“.

Švedska policija je danas potvrdila da je on prijavljen zbog „protivpravnih pretnji“ posle polufinala u četvrtak i da je preduzela „sve neophodne istražne mere i ispitala osumnjičenog, tužitelja i svedoke“, a da će „predmet ići tužiocu u roku od nekoliko nedelja“.

EBU je naknadno potvrdila da Klajn neće učestvovati u večerašnjem velikom finalu.

„Mi se držimo politike nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo obezbeđivanju bezbednosti i bezbednog radnog okruženja za sve osoblje na takmičenju“ – kaže EBU i ukazuje da se „u tom svetlu ponašanje Josta Klajna prema članu produkcionog tima smatra kršenjem pravila takmičenja“.

Organizatori su istakli da, „suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj slučaj nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije“.

Prvi izveštaji su aludirali na antagonizam između Klajna i izraelske takmičarke zbog emotivnih reagovanja na rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Ne bi bilo moguće da neko drugi čin zameni Klajna delom zbog teškoća da se u poslednjem trenutku produkciji dodaju novi elementi. Organizatori takođe nisu voljni da u finale puste eliminisanog 11-plasiranog takmičara iz polufinala održanog u četvrtak, jer bi to bilo u suprotnosti sa pravilima o rezultatima javnog glasanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.