U trendu

Preminuo Mikelanđelo Antonioni

Italijanski reditelj Mikelanđelo Antonioni (Michelangelo Antonioni), jedan od modernizatora italijanske i svetske kinematografije, iza koga su filmovi kao što su „Uvećanje“ i „Pomračenje“, umro je u ponedeljak, 30. jula, u 94. godini života.
Antonioni je imao ozbiljnih zdravstvenih problema još od 1985. godine, posle moždanog udara koji je limitirao njegovu verbalnu komunikaciju, ali ga nije sprečio da nastavi umetnički dijalog sa svetom, jer je 1995. godine izašao njegov poslednji celovečernji film – „Pod oblacima“ („Al di la delle nuvole“; „Beyond the Clouds“). Nakon toga snimio je i deo filma „Eros“ iz 2004. godine pored Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) i Vong Kar Vaija (Wong Kar Wai), rediteljima gotovo pola veka mlađim od njega.
Mikelanđelo Antonioni rođen je u malom gradu Ferara u Italiji. Završio je Ekonomski fakultet u Bolonji, ali se ubrzo posvetio filmu, doduše, kao pisac i kritičar. Za vreme Drugog svetskog rata seli se u Rim, gde u početku radi na dokumentarnim filmovima poput „Povratka pilota“ („A Pilot Returns“).
Godine 1950. snima svoj prvi igrani film – „Hronika jedne ljubavi“ („Cronaca di un amore“; „Story of a Love Affair“). Usledili su filmovi „Dama bez kamelija“ („La Signora senza camelie“), „Prijateljice“ („Le Amiche“) i „Krik“ („Il Grido“; „The Outcry“). Na snimanju ovog poslednjeg upoznaje glumicu Moniku Viti (Monica Vitti), koja će postati zvezda njegove trilogije o emocionalnoj alienaciji: „Avantura“ („L’Avventura“), „Noć“ („La Notte“) i „Pomračenje“ („L’Eclisse“), koja je snimljena u periodu od 1960. do 1962. godine.
Komercijalni uspeh konačno stiže s kritičkim filmom „Uvećanje“ („Blow Up“) iz 1966. godine. To je priča o londonskom fotografu (igra ga Dejvid Hamings) koji veruje da je slučajno zabeležio ubistvo na filmu. Usledili su filmovi „Dolina smrti“ („Zabriskie Point“), „Crvena pustinja“ („Il Deserto rosso“), „Profesija reporter“ („Professione: reporter“; „The Passenger“), „Misterija Obervald“ („Il Mistero di Oberwald“), „Identifikacija žene“ („Identificazione di una donna“).
Antonioni je bio nominovan za Oskara za film „Uvećanje“, ali je ovu nagradu osvojio tek 1995. godine, kada mu je počasno uručena. Godinu dana nakon toga Oskar mu je ukraden iz kuće prilikom pljačke. Među ostalim nagradama koje je osvajao su Zlatni medved na Berlinskom filmskom festivalu za „Noć“, Zlatna palma u Kanu za „Uvećanje“, Zlatni lav u Veneciji za „Crvenu pustinju“ i mnoge druge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.