U trendu

Preminuo reditelj Jagoš Marković

Istaknuti reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini.

„Marković, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, rođen je 1966. godine u Podgorici“, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta.

Podseća se da je režiju diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1987- godine, u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike među kojima su „Učene žene“, „Hasanaginica“, „Gospođa ministarka“, „Magbet“, kao i opere „Pepeljuga“ i „Figarova ženidba“.

Dodaje se da je U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od pedeset predstava, kao i da je posle raspada Jugoslavije, bio je prvi srpski reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama, „Romea i Juliju“ 2014. godine.

Dobitnik je više od 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada i druge.

Datum, vreme i mesto sahrane Jagoša Markovića biće naknadno saopšteni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar