U trendu

Priča o Dženifer Koneli (III deo)

Novi milenijum donosi prekretnicu za Dženifer Koneli. Već krajem prošlog milenijuma počinje da žanje ono što je sejala godinama pre toga. Producentska mreža Foks joj 2000. godine nudi ugovor za, kako se pokazalo, popularnu TV seriju „The $treet“. Iste godine Konelijeva dobija glavnu ulogu u dramatičnoj ljubavnoj priči „Waking the Dead“.

Najveći proboj ipak doživljava sa filmom „Rekvijem za san“ („Requiem for a Dream“, 2000). To je priča o besmislenim životima narkomana i kasnijem procesu njihovog propadanja i propasti. Film je izazvao mnoge polemike, ali u isto vreme izvanredne pohvale. Sa Rekvijemom je Konelijeva povukla najhrabriji potez u svojoj karijeri. Ova veoma teška uloga joj je donela nominaciju za „Spirit“ nagradu, koja se dodeljuje nezavisnim filmovima.

Početkom 2001. godine, Ron Hauard (Ron Howard) bira Konelijevu za ulogu supruge genijalnog matematičara Džona Neša, u filmu „Blistavi um“. Dženifer je odigrala ovu ulogu maestralno, što je bio naročit uspeh pored briljantnog Rasela Kroua (Russell Crowe), koji je odigrao glavnu ulogu u filmu. Za pokazano glumačko umeće ona dobija prvo Zlatni globus, a zatim i samog Oskara, u ovoj, 2002. godini.

Konelijeva je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u jakoj konkurenciji koju su činile takva imena kao što su: Helen Miren (Helen Mirren), Megi Smit (Maggie Smith), Marisa Tomej (Marisa Tomei) i Kejt Vinslet (Kate Winslet). U veoma uzdržanom govoru, bez spektakularnih emocija i skretanja posebne pažnje, Dženifer Koneli je izjavila da nijedan film nije uticao na nju niti je naučio više od filma „Blistavi um“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.