Rakel Velč

Rakel Velč (Raquel Welch rođena Tejada) rođena je 5. septembra 1940. u Čikagu. Kao tinejdžerka, bavila se manekenstvom i osvojila je nekoliko lokalnih titula za najlepšu. Bavljenje manekenstvom dovelo ju je pred TV kamere: vodila je vremensku prognozu, snimala brojne reklame i često gostovala u emisijama o modi.

Prvu malu ulogu imala je u jednom filmu Elvisa Prislija. Seks simbol i jedna od najpopularnijih glumica u Americi preko noći je postala ulogom u filmu „Milion godina pre nove ere“ iz 1966. godine. Usledile su zapažene uloge u filmovima „100 pušaka“ i „Myra Breckenridge“, po noveli Gora Vidala.

Godine 1973, uloga u filmu „Tri musketara“ donosi joj Zlatni globus za najbolju žensku ulogu, ali joj već sledeća uloga, u filmu „Mother, Jugs and Speed“, drastično obara popularnost. Bilo je očito da njen lik niko ne želi da povezuje sa crnim humorom u filmovima.

Narednih gotovo 20 godina povlači se sa filmskog platna i najviše igra u mjuziklima, a povremeno i u televizijskim filmovima, koji su Evropi prilično nepoznati.

Povratak na filmsko platno doživela je 1994. godine ulogom u filmu „Goli pištolj 33 1/3“. Njen poslednji zapažen uspeh bila je uloga u filmu „Legally Blond“, koji je snimljen 2001. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.