Retrospektivna izložba avangardiste Vladana Radovanovića, umetnika koji je crtao snove

U Beogradu je otvorena retrospektivna izložba dugogodišnjeg stvaralaštva prvog posleratnog avangardnog umetnika u zemlji i jednog od najznačajnijih domaćih savremenih kompozitora Vladana Radovanovića.

Izložba „Ispred vremena i izvan“ otvorena u Muzeju savremene umetnosti predstavlja pregled novog čitanja značaja ovog umetnika u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. veka.

Autor koncepcije i kustos izložbe Saša Janjić kazao je da je Vladan, stupajući na scenu vrlo mlad, uspeo da izgradi jedinstveni sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija i filozofskih interesovanja. On je pionirski krenuo sa izvođenjem prvih performansa, akcija i zapisa snova kao najranijeg oblika višemedijske sinteze.

„U pitanju je najznačajniji pregled radova ovog umetnika koji je 70 godina stvarao neprekidno i čija zaostavština obuhvata mnogo radova koji su u veoma širokom rasponu, od crteža, grafika, prvih kompjuterskih grafika, animacija, video radova, objekata, fotografija itd. I ono po čemu je Vladan najznačajni je taj neoavangardni pristup. Ovom izložbom želimo da pokažemo kako je Vladan Radovanović jedan od prvih konceptualnih umetnika jer su radovi koje je sredinom pedesetih zajedno sa Oljom Ivanjicki i Leonidom Šejkom izveo prvi konceptualni radovi na svetu“, kazao je on.

Radovanović, koji je kompoziciju diplomirao na beogradskoj Muzičkoj akademiji, stvarao je na području muzike, slikarstva, književnosti i novih medija i višemedijske sinteze. Bio je suosnivač grupe Medijala i jedan od urednika časopisa Rok.

„Izložba je veoma zanimljiva, interaktivna, postoji dosta radova koji se mogu dodirnuti, pipnuti.. U pitanju su i neke vežbe koje je Vladan osmišljavao tako da mislim da će publika uživati i imati šta da vidi i šta da oseti. Izložba je otvorena za posetioce do 10. septembra 2024. godine.“, kazao je Janjić.

Vladan je održao 30 samostalnih izložbi, performansa i koncerata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 11 domaćih i međunarodnih nagrada za muziku, osam za vizuelne umetnosti šest za literaturu, i Vukovu nagradu 2014. godine za izuzetan doprinos razvoju kulture.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.