U trendu

Robert Petison

Robert Tomas Petison (Robert Thomas Pattinson), engleski glumac, model i muzičar, rođen je 13. maja 1986. godine u Londonu. Najpoznatiji je po ulozi Edvarda Kalena u filmskoj adaptaciji sage "Sumrak" ("Twilight"), koju je napisala Stefani Majer (Stephenie Meyer), kao i po ulozi Sedrika Digorija u filmu "Hari Poter i vatreni pehar" ("Harry Potter and the Goblet of Fire").
Petison ima dve starije sestre, od kojih je jedna Lizi Petison, relativno poznata britanska pevačica. Njegova majka Kler radila je u agenciji za manekene pa je tako Robert već sa 12 godina dobio svoj prvi angažman kao model. S muzikom se susreo daleko pre toga; od ranog detinjstva svira klavir i gitaru. Sporedna karijera ovog mladog srcelomca je sviranje u tinejdž-bendu, i to je, po njegovim rečima, karijera na koju uvek može da se osloni ako njegova glumačka karijera propadne.
Prvu ulogu mladi Petison ostvario je u TV filmu "Ring of the Nibelungs" iz 2004. godine, a kasnije iste godine igrao je u filmu rediteljke Mire Nair (Mira Nair) "Vanity Fair", ali se te scene mogu videti samo na DVD izdanju filma (i na nekim internet sajtovima). Već 2005. godine dobija ulogu Sedrika Digorija, prvaka kvidič tima u planetarnom hitu "Hari Poter i vatreni pehar" ("Harry Potter and the Goblet of Fire").
Nakon nekoliko TV filmova, 2008. je igrao u čak tri filma: kratkom filmu "The Summer House", britanskom filmu "How to Be", za koji je osvojio nekoliko važnih umetničkih nagrada, i "Little Ashes", koji mu je doneo pohvale kritike za ulogu Salvadora Dalija. Planetarnu slavu stiče ulogom vampira Edvarda Kalena u filmu "Sumrak" ("Twilight"), adaptaciji prvog filma iz serije romana Stefani Majer (Stephenie Meyer), koji je premijerno prikazan u Americi krajem 2008. godine. Usledio je nastavak filma – "Mlad mesec" ("The Twilight Saga: New Moon"), koji se pojavio u novembru 2009, a ovog leta, tačnije 30. juna, očekuje se premijera trećeg filma u nizu – "Pomračenje" ("Eclipse").
Uskoro ćemo gledati Petisona kao mladog njujorškog buntovnika u filmu "Ne zaboravi me" ("Remember Me"), pored Emili de Ravin (Emili de Ravin), Krisa Kupera (Kris Kuper), Lene Olin (Lena Olin) i Pirsa Brosnana (Pirs Brosnan). Ove godine će biti premijerno prikazan i njegov film "Bel Ami", inače adaptacija istoimenog romana iz 1885. godine.
Sledeći film u kome ćemo gledati Roberta Petisona je "Unbound Captives", režiserski debi glumice Medilin Stouv (Madeleine Stowe), u kome igraju i Hju Džekmen (Hugh Jackman) i Rejčel Vajz (Rachel Weisz). Naredne godine Petison će igrati pored Šona Pena (Sean Penn) i Ris Viderspun (Reese Witherspoon) u adaptaciji istoimenog romana Sare Gruen (Sara Gruen) "Voda za slonove" ("Water for Elephants").

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.