U trendu

Robert Redford

Čarls Robert Redford Džunior (Charles Robert Redford Jr.) rođen je 18. avgusta 1937. godine u Kaliforniji. Do kraja Drugog svetskog rata radio je kao raznosač mleka, a potom kao računovođa u naftnoj kompaniji. Bio je veoma talentovan igrač bejzbola i dobijao je stipendiju jednog tima u Kaliforniji. Pored toga, bio je veoma uspešan student. Međutim, iznenadna smrt njegove majke okrenula ga je alkoholu. Napustio je fakultet i izgubio stipendiju bejzbol tima.

Posle rehabilitacije, počeo je ponovo da radi za naftnu kompaniju, da bi sakupio dovoljno novca i otišao u Pariz, gde je želeo da studira slikarstvo. U Evropu je došao 1956. i neplanirano počeo da studira slikarstvo u Italiji, ali je, s obzirom na slabo napredovanje u ovoj umetnosti, odlučio da se vrati u Los Anđeles. Ubrzo se seli u Njujork, gde je nastavio sa studijama slikarstva i časovima glume.

Sve do kraja šezdesetih godina, dobijao je pozorišne uloge ili manje filmske uloge, ali bez većih uspeha. Imao je ulogu i u legendarnoj seriji „Zona sumraka“. Često je putovao i u Evropu, u potrazi za većim filmskim ulogama, ali bez naročitog uspeha. Svoju slavu u Holivudu stiče ulogama u filmovima „Downhill Racer“ i „Tell Them Willie Boy is Here“. Međutim, ovi filmovi bili su samo kratkotrajni blesak njegovog uspeha, jer su naredna tri filma u kojima je glumio doživela neuspehe. Prve nagrade, među kojima je bio i Oskar, doneli su mu filmovi „The Way We Were“ i „The Sting“.

Naredni filmovi samo su potvrdili veličinu njegovog talenta. Filmovima „Three Days of the Condor“ i „The Great Waldo Pepper“ proširio je krug najpoznatijih holivudskih glumaca, koji su mu bili partneri u filmovima.

U toku sledeće dve dekade imao je uloge u samo nekoliko filmova, ali se fokusirao na posao iza kamera. Režiserske poduhvate krunisao je Oskarom za film „Ordinary People“. U njegovim filmovima „The Legend of Bagger Vence“ i „The River Runs Through It“ uloge su dobijali najpoznatiji glumci Holivuda danas – Bred Pit, Vil Smit, Met Dejmon…

Redford je osnovao i školu za mlade režisere, koja je imala izuzetnu ulogu u podsticanju mladih talenata. Imao je jedan brak, iz kog ima troje dece, a trenutno je u vezi sa slikarkom Sibil Zagars. Ima i četvoro unučadi, a danas živi u Njujorku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.