Roberto Benini

Roberto Benini (Roberto Benigni) rođen je 27. oktobra 1952. godine u Arecu, u Italiji. U porodici je pored roditelja imao i tri starije sestre. Detinjstvo je proveo u veoma teškim uslovima. Živeo je u kući bez struje i pijaće vode. Primetivši njegovu pronicljivost, lokalni sveštenik ga je o trošku crkve poslao u Firencu. Tamo je završio osnovnu i započeo srednju školu, koju je ubrzo napustio.

Njegova glumačka karijera počela je 1972, kada ga je direktor jednog rimskog pozorišta, zadivljen njegovim zabavnim nastupima u društvu, pozvao da radi kao glumac. Posle nekoliko godina provedenih u pozorištu, odlazi da radi na državnoj televiziji. Godine 1980. zabranjeno mu je pojavljivanje na televiziji u periodu od godinu dana zbog ismevanja pape. Svoje humorističke nastupe i ismevanje javnih ličnosti nastavio je po isteku kazne u svojim filmovima.

U filmu koji je sam režirao i u kom igra glavnu ulogu, „Tu Mi Turbi“ („Ti me pokrećeš“), partnerka mu prvi put postaje Nikoleta Brašči, koja je kasnije glumila u gotovo svim njegovim filmovima i sa kojom se venčao 1991. godine. Od 1986. godine Benini se pojavljuje i u američkim filmovima. Od uloga u tim filmovima izdvaja se ona u filmu „Sin Pink Pantera“. Međutim, najuspešnije uloge u karijeri Benini je imao u filmovima „Monstrum“ i „Život je lep“.

Film „Život je lep“ dobio je dva Oskara kao strani film, a na ceremoniji dodele nagrada Benini je do bine došao trčeći po naslonima sedišta u sali. Ovaj film dobio je ogromne pohvale u celom svetu, osvojio puno filmskih nagrada (među kojima je i kanska). Do danas se ovaj film, u kom je glavnu žensku ulogu imala Beninijeva supruga, smatra jednim od najvećih filmskih ostvarenja u istoriji.

Godine 1999. Benini je imao ulogu i u francuskom filmu „Asteriks i Obeliks“, stvorenom prema istoimenom popularnom stripu. Nedavno je sa svojom suprugom snimio film „Pinokio“. Ovaj par danas živi u Rimu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.