Robin Vilijams

Poznati glumac iz popularnih komedija rođen je 21. jula 1952. godine u Čikagu. Njegov otac bio je jedan od izvršnih menadžera u kompaniji Ford, te stoga i finansijski sposoban da šalje sina na najbolje univerzitete u Americi. Robin Vilijams najpre je upisao političke nauke, koje je napustio posle godinu dana da bi upisao Fakultet dramskih umetnosti u Njujorku.

Tokom studija, ali i nakon što je diplomirao, igrao je različite uloge, uglavnom u pozorišnim komedijama. Pošto se kao uspešan glumac u pozorišnim komedijama nametnuo mnogim režiserima, ubrzo se pojavio u nekoliko televizijskih humorističkih serija, od kojih je najpoznatija „Happy Days as Mork“. Početkom osamdesetih godina dobija i prve uloge u serijama koje su se emitovale na kablovskoj televiziji. Te serije su mu donele veliku popularnost, posebno serija „Home Box Office“.

Na vrhuncu popularnosti na televiziji dobija i svoje emisije zabavnog karaktera: „Veče sa Robinom Vilijamsom“ i „Robin Williams: Live at the Met“. Tih godina dobija i prve uloge u komedijama koje su ga proslavile širom sveta: „Popaj“, „Moskva na Hadsonu“, „Club Paradise“ i „The Best of Times“.

Glumački status A u Holivudu dobija zahvaljujući nominaciji za Oskara za glavnu ulogu u filmu „Dobro jutro, Vijetname“. Usledila je i nominacija za nagradu Akademije za ulogu u filmu „Društvo mrtvih pesnika“. Solidan uspeh ostvario je i u filmu Stivena Spilberga „Kapetan Kuka“, gde je igrao Petra Pana. Svoj glas pozajmio je i crtanom junaku Aladinu.

Producentski debi ali i uspešnu glavnu ulogu ostvario je u komediji „Mrs. Doubtfire“, gde je igrao oca koji mora da se preruši u kućnu pomoćnicu da bi proveo više vremena sa decom. Devedesetih godina ističe se ulogama u filmovima „Džumandži“, „Devet meseci“ i „Dobri Vil Hanting“, u kom je imao sporednu ulogu za koju je dobio svoju prvu nagradu Akademije.

Osamdesetih godina Robina Vilijamsa pratile su afere o konzumiranju kokaina. Takođe, dospeo je u naslove novina kada ga je bivša devojka tužila da joj je preneo herpes. Ovaj glumac razveo se od svoje prve supruge, Valerije Velardi, 1988. godine, posle deset godina braka. Godinu dana kasnije, venčao se sa Marsijom Gares, koja je bila dadilja njegovog sina iz prethodnog braka. I danas živi sa njom i imaju dvoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.