Šesti „Hari Poter“ – najgledaniji film

Šesti film iz serijala o mladom čarobnjaku Hariju Poteru – "Hari Poter i polukrvni princ" ("Harry Potter and the Half-Blood Prince"), u prvoj nedelji prikazivanja čvrsto drži prvo mesto na američkoj top-listi najgledanijih filmova sa zaradom od oko 160 miliona dolara. Za prvih pet dana prikazivanja film je zaradom nadmašio prethodni film iz serijala – "Hari Poter i Red feniksa", koji je do tada držao i prvo mesto za otvaranje filma, kada se radi o franšizama. Ukupna zarada najnovijeg filma na svetskom nivou zasad iznosi oko 400 miliona dolara, zbog čega film "Hari Poter i polukrvni princ" ima najbolje otvaranje kada su u pitanju filmovi o Hariju Poteru.
Publika je na ovaj film najduže čekala. Pune dve godine je prošlo od prethodnog dela. Ekipa se verno pridržavala sadržaja knjige Dž. K. Rouling, ali i njenih želja pa uspeh nije izostao. Glumačku ekipu po šesti put predvode Danijel Redklif, Rupert Grint i Ema Votson. U ostalim ulogama pojavljuju se Helena Bonam Karter, Majkl Gambon, Alan Rikman, Megi Smit, Tom Felton. Ekipi su se pridružili i Oskarom nagrađeni Džim Brodbent i dobitnica nagrade BAFTA – Helen Mekrori.
Mladi čarobnjaci suočavaju se s novim izazovima i opasnostima nakon povratka lorda Voldemorta. Hogvorts više nije sigurno mesto kakvo je ranije bilo. Hari sumnja da nove opasnosti vrebaju unutar zamka, ali Dambldor je više posvećen tome da ga pripremi za konačnu bitku koja se približava. Među učenicima cveta ljubav, ali na vidiku je tragedija, i Hogvorts možda nikada više neće biti isti.
Film "Hari Poter i polukrvni princ" prikazuje se u domaćim bioskopima od 16. jula.
Još jedan blokbaster ovog leta nalazi se na američkoj listi najgledanijih, i to na drugom mestu. U pitanju je film "Ledeno doba 3: dinosaurusi dolaze" sa zaradom od oko 150 miliona dolara u trećoj nedelji prikazivanja. Film "Ledeno doba 3: dinosaurusi dolaze" nalazi se na redovnom repertoaru srpskih bioskopa od 1. jula.
Komedija "Mamurluk u Las Vegasu" i dalje se dobro kotira na top-listi – na šestom mestu sa zaradom od oko 230 miliona dolara posle šest nedelja prikazivanja. Ova komedija postavila je novi rekord u istoriji najboljih otvaranja komedija namenjenih starijima od 18 godiina u Americi, koji je 25 godina držao film "Policajac sa Beverli Hilsa".
Ovako izgleda top-lista najbolje kotiranih filmova po zaradama na američkim blagajnama za treći vikend (17-19.) jula:

  1. "Hari Poter i polukrvni princ" ("Harry Potter and the Half-Blood Prince")
  2. "Ledeno doba 3: dinosaurusi dolaze" ("Ice Age: Dawn of the Dinosaurs")
  3. "Transformersi: osveta poraženog" ("Transformers: Revenge of the Fallen")
  4. "Bruno" ("Bruno")
  5. "Veridba" ("The Proposal")
  6. "Mamurluk u Las Vegasu" ("The Hangover")
  7. "Državni neprijatelj" ("Public Enemies")
  8. "Do neba" ("Up")
  9. "My Sister’s Keeper"
  10. "I Love You, Beth Cooper"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.