„Simpsonovi“ već 30 godina predviđaju budućnost: Evo kako im to uspeva

Animirana serija „Simpsonovi“ zabavlja gledaoce širom sveta više od 30 godina. Njeni autori postavili su standarde za ostale animirane sitkome zbog gostovanja brojnih slavnih ličnosti i povremenih predviđanja budućnosti.

„Sedite u sobi sa deset do 20 duhovitih ljudi“, kaže pisac Al Džin za Bi-Bi-Si.

Sa Bartom i ostalim članovima porodice je još od 1989. godine, odnosno otkad je serija počela da se prikazuje.

„Najbolje je zapravo kad Tramp napravi nešto glupo, pa puno ljudi to komentariše i zbija šale. Da, jako nam je zabavno“, rekao je i dodao da je rad na seriji poput grupne terapije.

„Toliko se toga neprestano događa u svetu da moramo povremeno da se sastanemo i o tome porazgovaramo“, kaže scenaristkinja Stefani Gilis.

Poslednjih godina u seriji „Simpsonovi“ možemo da vidimo šta nas čeka u budućnosti. Jedno od predviđanja je bilo i to da će američki predsednik postati Donald Tramp. Predvideli su i epidemiju ebole, kao i nastup Lejdi Gage na Superbolu.

„Kada smo 2000. razgovarali o tomu koja bi slavna ličnost mogla da postane američki predsednik, palo nam je na pamet da bi to mogao biti Tramp“, kaže Al Džin.

Talenat za predviđanje budućnosti stvorio je plodno tlo za teoretičare zavere, naročito nakon emitovanja epizode u kojoj Simpsonovi stižu u Njujork, a u njoj je puno simbolike i aluzija na teroristički napad 11. septembra 2001. godine.

„Članovi porodice kupili su vodič o Njujorku na kojem uz fotografiju poznatih tornjeva ‘Blizanaca’ stoji cena od 9 dolara, što je izgledalo kao datum 9/11, no zapravo je to uistinu bila slučajnost“, kaže Al Džin, a prenosi B92.

U stotinama epizoda mnogo je događaja u kojima je predviđena budućnost, ali, navode, sve je to slučajnost.

„Ako na sto stavite dovoljno predviđanja, po zakonu verovatnoće 10 odsto će ih se zaista i dogoditi“, smatra Džin i dodaje da su oni poput nekih futurologa, jer ima događaja koje predvide i po 10 meseci unapred.

„Mi zapravo pokušavamo da pogodimo šta će se događati“, dodaje Stefani.

Treba istaći i da u seriji gostuje veliki broj slavnih ličnosti, dosad ih je bilo više od 800, između ostalih Kris Martin i Mark Zakerberg. Za mnoge slavne osobe gostovanje u seriji bila je svojevrsna potvrda njihove globalne uspešnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.