U trendu

„Šišanje“ uskoro pred publikom

Dugo očekivani film mladog beogradskog reditelja Stevana Filipovića konačno će se naći pred beogradskom publikom. Premijera filma "Šišanje" zakazana je za 6. oktobar u Centru "Sava". Film je sniman tokom 2007. i 2008. godine i od tada se željno očekuje u beogradskim bioskopima.
Nakon filma "Šejtanov ratnik", koji je imao elemente horora i fantastike, reditelj Filipović prešao je na ovaj politički angažovan film, ali je i dalje ostao u školskoj klupi. Novica i Relja, likovi koje znamo iz rediteljevog prvenca, ponovo su tu, ali ovoga puta u centru zbivanja.
Novica je odličan đak i veliki talenat za matematiku u jednoj beogradskoj gimnaziji. Dečačka opčinjenost jednom devojkom i želja za pronalaženjem identiteta u nežnim godinama navode ga na pogrešne izbore i vode na stranputicu. On postaje jedan od vođa navijača skinheda. Posle toga ništa u njegovom životu ne ostaje isto.
Film govori o tome kako sistem zloupotrebljava mladalačku zaslepljenost lošim ideologijama i željom za pripadnošću, i koliko je malo pogrešnih koraka potrebno mladom čoveku da uništi svoj život i živote svojih najbližih. Priča o navijačima i fudbalskim klubovima samo je jedan segment filma. Koristeći ove teme kao zaleđe, film proučava različite aspekte procesa fašizacije mladih ljudi. Autor filma kaže da scenario, koji je nastao još 2006, nije prilagođavan stvarnosti, već se stvarnost, nažalost, prilagođavala njemu.
Lik Novice, pokretača radnje ovog filma, tumači mladi glumac Nikola Rakočević, koji se ulogom Marka u filmu "Žena sa slomljenim nosem" predstavio publici na najbolji način, o čemu svedoči dugotrajan aplauz na nedavno održanoj beogradskoj premijeri filma. Lik Relje tumači publici već dobro znani Viktor Savić, dok ulogu Novičine simpatije Mine tumači Bojana Novaković, glumica koja gradi uspešnu karijeru u Holivudu. Novakovićeva je igrala u filmovima "Na ivici tame" ("Edge of Darkness") pored Mela Gibsona i "Vuci me u pakao" ("Drag Me to Hell"), a trenutno snima film "Burning Man" pored Metjua Guda. U filmu igraju i Nikola Kojo, Nataša Šolak-Tapušković, Dragan Mićanović i Predrag Ejdus.
Scenario filma, pored režisera Filipovića, potpisuju Dimitrije Vojnov, Staša Koprivica i Nataša Vranješ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.