Šon Koneri

Šon Koneri rođen je kao Tomas Koneri (Thomas Connery) 25. avgusta 1930. godine u Edinburgu, u Škotskoj. Napustio je školu sa 15 godina da bi otišao u armiju. Iz vojske je otpušten zbog nalaza koji su potvrdili da ima čir. Posle vojske se bavio različitim poslovima: bio je zidar, telohranitelj, stolar, ali je, posle nekog vremena, počeo da se bavi i bodibildingom. Zahvaljujući tome, učestvovao je na Izboru za mistera univerzuma 1950. godine i zauzeo treće mesto.

Zbog atraktivnog fizičkog izgleda, dobio je dosta ponuda za snimanje reklama, koje su mu u jednom periodu bile jedini izvor prihoda. Od sredine pedesetih godina počeo je da glumi u pozorištu, a nekoliko godina kasnije i u televizijskim serijama. Njegov filmski debi bio je u filmu „Drugo vreme, drugo mesto“ iz 1958. godine. Usledile su uloge u filmovima „Noć za pamćenje“ i „Najduži dan“. Ipak, u to vreme je još uvek bio prilično nepoznat javnosti.

Pravu popularnost ovaj glumac je stekao ulogom agenta Džejmsa Bonda. Glavnu ulogu je imao u sedam filmova iz ovog serijala, sredinom šezdesetih i do kraja sedamdesetih godina. Prve nagrade, Oskara i Zlatnog globusa, međutim, nije dobio za ulogu tajnog agenta, već za ulogu u filmu „Nedodirljivi“. Velike uspehe imao je u filmova: „Lov za crveni oktobar“, „Ruska kuća“, „U odbrani“ i „Indijana Džouns“.

Poslednjih desetak godina, Koneri je više posvećen producentskom poslu, koji obavlja veoma dobro. Do sada je bio producent oko 15 filmova.

Koneri je 12 godina bio u braku sa glumicom Dajan Silento, sa kojom ima i jednog sina, a danas je u braku sa slikarkom Mišelin Rokjubern. Godine 2002. dobio je od britanske kraljice titulu viteza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.