Šon Pen

Svestrani filmski umetnik Šon Pen rođen je 17. avgusta 1960. godine u Kaliforniji. Odrastao je u Los Anđelesu, gde je, u srednjoj školi, upoznao buduće kolege u poslu, Emilija Esteveza, Čarlija Šona i Roba Loua. Veliko interesovanje za film odvelo ga je u Njujork, gde je nekoliko godina radio u pozorištu.

Njegov prvenac bio je film „Taps“ sa Timotijem Hatonom i Tomom Kruzom.

Filmovi „Bad Boys“ i „The Falcon And The Snowman“, s početka osamdesetih, ostali su u senci Penovog venčanja sa Madonom 1985. godine. Rezultat braka bio je neuspešan zajednički film „Iznenađenje u Šangaju“ i ogroman broj naslova u tabloidima. Par se razveo 1989. godine.

Iako je snimao filmove sa mnogim poznatim licima Holivuda, nije postizao veće uspehe, ni kao glumac, ni kao režiser, producent, odnosno scenarista. Prvi Penov zapažen uspeh bila je nominacija za Oskara za ulogu u filmu „Mrtvac koji hoda“ sa Suzan Saradon.

Od uspešnih filmova iz devedesetih izdvajaju se „She`s So Lovely“, za koji je osvojio nagradu Kanskog festivala, „The Game“, sa Majklom Daglasom, i „Tanka crvena linija“.

Šon Pen danas živi sa suprugom Robin, koja je takođe glumica, i dvoje dece u Kaliforniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.