Spuštena poslednja klapa „Aždahe“

U ponedeljak, 3. decembra, pala je poslednja klapa filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“ po scenariju Dušana Kovačevića, a u režiji Srđana Dragojevića. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, iza ovog projekta od nacionalnog značaja stoje ministarstva kulture Republike Srbije, Republike Srpske i Bugarske. Da bi se finansirao ovaj ambiciozni filmski poduhvat, morale su se udružiti čak četiri najveće srpske filmske produkcijske kuće.
Osvrnućemo se na neke brojke povezane s ovim filmom, da bismo na neki način približili veličinu ovog filmskog projekta. Na snimanje filma, kako preliminarne brojke ukazuju, potrošeno je četiri miliona evra. Samo snimanje trajalo je 92 dana, od kojih oko 50 snimajućih noći, u tri države – Srbiji, Republici Srpskoj i Bugarskoj. Ekipa filma brojala je oko 1.000 članova, a potrošeno je 60.000 metara filmske trake. Radilo se na temperaturama od +50 do -10 stepeni Celzijusovih, u svim vremenskim uslovima. Možda je najznačajniji broj povezan s ovim filmom ipak deset, koliko je godina bilo potrebno da se ovaj komad Dušana Kovačevića, svojevremeno igran u „Ateljeu 212“, prenese na veliko platno.
Glavne uloge u filmu tumače: Lazar Ristovski, Nataša Janjić, Milutin Milošević, Bora Todorović, Zoran Cvijanović, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Boris Milivojević i Branislav Lečić. Od ostale glumačke ekipe svakako vredi pomenuti: Mladena Andrejevića, Srđana Timarova, Slobodana – Bodu Ninkovića, Milenu Predić, Srđana Miletića, Gorana Jeftića, Ljubu Bandovića, Predraga Vasića i Dubravka Jovanovića.
Podjednako je impresivna i ekipa iza kamere, među kojima su već pomenuti scenarista Dušan Kovačević, reditelj Srđan Dragojević, direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Petar Marković i scenograf Miljen – Kreka Kljaković, dobitnik nagrade „Cezar“ za film „Delikatesna radnja“, koji je iz nepoznatih razloga napustio snimanje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.