U trendu

Stiven King u najboljem holivudskom izdanju

Među najboljim filmovima snimljenim po romanu Stivena Kinga (Stephen King) sigurno je i „Isijavanje“ („The Shining“) iz 1980. godine u režiji velikog Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick). Scenario je napisao Kjubrik u saradnji s Dajanom Džonson (Diane Johnson).
Pisac Džek Torens zbog novca prihvata posao da u toku zimskog perioda vodi računa o jednom lepom hotelu smeštenom na vrlo izolovanom mestu. Menadžer ga upozorava na to da je prethodni pazitelj hotela poludeo, svirepo ubio svoju ženu i dete, a kasnije i sam sebi oduzeo život, ali on to ne shvata ozbiljno.
Džek se sa suprugom Vendi i sinom seli u hotel. Uskoro počinje strašna zima, koja ih ostavlja zatrpane u hotelu. Džekov sin Deni razvija telepatske sposobnosti poznate kao isijavanje. Uskoro postaje jasno da Džeka obuzima nešto strašnije od nedostatka inspiracije za pisanje i fobije od zatvorenog prostora. On polako klizi u ludilo pod uticajem duhova prethodnih stanara hotela i Vendi ozbiljno brine da će Džek ponoviti zlodela prethodnog pazitelja. Jedino što im može pomoći je Denijev telepatski dar.
Džek Nikolson (Jack Nicholson) je maestralan u ulozi Džeka Torensa. Pomisao na njega kad kaže: „Heeeere’s Johnny!“, dovoljno je sablasna. Film nije bio nominovan ni za jednog Oskara, ali je, začuđujuće, bio nominovan za dve Zlatne maline, i to Šeli Duval (Shelly Duvall) za najgoru žensku ulogu i Stenli Kjubrik za najgoreg reditelja. Tim potezom je organizacija Zlatna malina i sama zaslužila malinu.
Film „Mrtva zona“ („The Dead Zone“) iz 1983. godine u režiji Dejvida Kronenberga (David Cronenberg) primer je dobrog filma po predlošku Stivena Kinga. Scenario je napisao Džefri Boum (Jeffrey Boam), a King opet nije učestvovao u adaptaciji. Novijim generacijama su zaplet ovog filma i njegov naziv verovatno poznatiji iz istoimene TV serije.
Mladi učitelj Džoni Smit doživeo je saobraćajnu nesreću dok se jedne noći vraćao od kuće svoje verenice. Nakon pet godina, budi se iz kome i saznaje da se u njegovom životu sve promenilo, uključujući i novu sposobnost koju ubrzo otkriva – da vidi budućnost. Glavne uloge poverene su Kristoferu Vokenu (Christopher Walken), Bruk Adams (Brooke Adams), Tomu Skeritu (Tom Skerritt) i Martinu Šinu (Martin Sheen). Kinematografija filma ostavlja osećaj klaustofobičnosti, a sama atmosfera i svetlo odgovaraju prizorima engleskih zima.
Po mišljenju vašeg filmskog urednika, najbolji film pravljen po predlošku Stivena Kinga je „Bekstvo iz Šošenka“ („The Shawshank Redemption“) iz 1994. godine. Režiju i scenario potpisuje Frenk Darabont (Frank Darabont) prema noveli „Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka“ („Rita Hayworth and the Shawshank Redemption“). Budući da smo dosta pisali o filmu „Bekstvo iz Šošenka“, recimo samo da je bio nominovan za sedam Oskara.
Sutra čitajte više o najgorim filmovima Stivena Kinga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.