U trendu

Stručnjaci FBI tvrde da je ovo najrealističnije prikazan filmski psihopata

Psihopate se kriju svuda oko nas. Prema zaključku koji je objavio Univerzitet Oksford, jedan procenat ljudi u zapadnjačkom društvu su psihopate. Možda se čini malo, ali to je jedan od sto ljudi, tako da svako od nas verovatno poznaje bar jednog psihopatu.

Filmski svet ih je svakako prepun, a FBI-jevi stručnjaci su, u sklopu dokumentarca ‘Noć psihopata’ prikazanog na britanskom Kanalu 4, pristali da analiziraju filmske psihopate. Ovo je lista deset psihopata iz filmova koje oni smatraju najuverljivijim.

10. Norman Bejts, Psiho

Iako zahvaljujući nazivu filma često na pomen psihopate pomislimo upravo na Bejtsa, FBI-jevi analitičari ga ne smatraju potpunim psihopatom, već ga svrstavaju na sredinu lestvice. Stručnjaci smatraju da Bejts pre pokazuje klasične simptome poremećaja višestruke ličnosti nego psihopatije.

9. Hanibal Lector, Kad jaganjci utihnu

Stručnjaci tvrde da je razgovor Klaris Sterling s Lectorom tačan prikaz razgovora sa psihopatom. Objasnili su kako psihopata u razgovoru preuzima moć i postavlja se kao predator koji svog sagovornika vidi kao plen.

Lukavost i sposobnost manipulacije Lectora izdvajaju kao istinskog psihopatu.

8. Replikant Leon Kovalski, Blade Runner

Način na koji se testiraju replikanti u filmu baziran je na stvarnoj kontrolnoj listi za procenu psihopata, ali način na koji se određuje empatija razlikuje se od testova koje FBI koristi. Kao i u stvarnim ispitivanjima, i u filmu se nastoji da se utvrdi ljudska reakcija empatije koju ima 99 posto ljudi. Kovalski na tom testu pada.

7. Gordon Geko, Wall Street

Geko u filmu stalno ističe da je „pohlepa dobra“, pa do kraja filma gotovo i poverujete u to. Njegov propovednički način je odlična demonstracija moći psihopate. Tu vidimo kombinaciju manipulacije, grandiozne slike o sebi i površnog šarma koja se pokazuje ubistvenom.

6. Džejms Bond u izvedbi Šon Konerija

Iako se čini da ne spada na ovu listu, analitičari se ne slažu. Osoba koja odseče čoveku glavu turbinom motora i onda se o tome šali svakako ne deluje kao normalna. Iako su njegove akcije usmerene protiv zločinaca, i dalje se očekuje nekakva ljudska empatija, ali Bond je ne pokazuje.

5. Tom Ripli, Talentovani gospodin Ripli

Mnoge stavke s liste psihopatske ličnosti mogle bi se opisati kao devijantne, a to je i savršen opis gospodina Riplija. On je jako šarmantan, ali iza urednog razdeljka i ispeglane kragne krije se zloban um.

4. Aleks, Paklena pomorandža

Kjubrikova adaptacija romana Entonija Burdžisa se nakon objave smatrala uznemirujućom, a neki su tražili i da se zabrani prikazivanje. Psihotično ponašanje Aleksa kao vođe bande ispoljava se kroz nedostatak empatije i stalnu potrebu za uzbuđenjima. Manje je realistična terapija kojom pokušavaju da ga izleče.

3. Kevin, Moramo da razgovaramo o Kevinu

Psihopatiju je teže dokazati kod dece, ali u nekom se obliku ipak može uočiti. U delu filma koji se bavi Kevinovom mladošću vidimo kako on ne pokazuje nikakvu bliskost s drugim ljudima i nema ni trunke kajanja, što su dve ključne osobine psihopata.

2. Džed, Zloba

U Zlobi Alek Boldvin glumi hirurga koji ima kompleks boga, što je, ponovo, jedna od ključnih osobina psihopata. Drski i zlobni Džed je savršena demonstracija kako se psihopata lako može prikriti jer i ovaj lik pokazuje veliku količinu površnog šarma.

1. Džoker, Mračni vitez

Prema stručnjacima iz FBI-ja, najrealističnije prikazan psihopate u istoriji filma je Džoker, klovn koji je zaratio sa slepim mišem.

Već u prvoj sceni ovog filma Džoker pokazuje gomilu osobina s liste za procenu psihopata. U pljački koju je izveo dobio je puno uzbuđenja koje je psihopatima potrebno, ali za izvršenje pljačke sasvim nepotrebno

Džoker se ne plaši ničega, ne smeta mu ubijanje i željan je uzbuđenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar