Takmičarski program 64. Mostre

Među ostalim filmovima u zvaničnoj konkurenciji 64. venecijanskog filmskog festivala je i „Les Amours d’Astree Et Celadon“ – film francusko-italijansko-španske produkcije. Režiju ovog ostvarenja potpisuje Erik Romer (Eric Rohmer).
Mladog pastira Seladona ukorila je njegova verenica Astra zbog sumnje da je vara. U očajanju on skače u nabujalu reku koja ga vodi u zemlju nimfi, kraljica regiona. Nimfe počinju da se staraju o njemu i pomažu mu da prebrodi sve nastale probleme. Glavne uloge tumače Endi Žilet (Andy Gillet), Stefani de Krejenkur (Stephanie de Crayencour) i Sesil Kasel (Cecile Cassel).
Reditelj Džo Rajt (Joe Wright) takođe ima film u takmičarskoj konkurenciji – „Atonement“, koji je zapravo filmska adaptacija bestseler romana Ijana Mekevana. Ovo ostvarenje biće prikazano na otvaranju festivala 29. avgusta. Glavne uloge poverene su Kiri Najtli (Keira Knightley), Džejmsu Mekavoju (James McAvoy), Vanesi Redgrejv (Vanessa Redgrave) i Brendi Bletin (Brenda Blethyn).
Za Zlatnog lava će se takmičiti i glumac i režiser Kenet Brana (Kenneth Branagh) s ostvarenjem „Sleuth“, u kome igraju Džud Lo (Jude Law) i Majkl Kejn (Michael Caine), kao i dobitnik Zlatne palme, Ken Louč (Ken Loach), s novim filmom „It’s a Free World…“.
Ang Li (Ang Lee) se vraća u Veneciju dve godine nakon trijumfa filma „Planina Broukbek“. Ovoga puta Li će prikazati špijunski triler na kineskom jeziku „Se, Jei (Lust, Caution)“, koji govori o grupi studenata koji planiraju atentat na šefa kineske obaveštajne službe tokom Drugog svetskog rata. Piter Grinavej (Peter Greenaway) i Nikita Mihalkov (Nikita Mikhalkov) se takođe takmiče.
Vudi Alen, Klod Šabrol i Takeši Kitano predstaviće svoje radove izvan takmičarske konkurencije, a Bernardo Bertoluči će primiti počasnog Zlatnog lava za životno delo.
Koristan link
La Biennale di Venezia

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.