U trendu

Tarantinovi „Prokletnici“ uskoro u bioskopima

Novi film Kventina Tarantina (Quentin Tarantino) – "Prokletnici" ("Inglourious Basterds"), stiže na leto u domaće bioskope. Tarantino je pisao scenario i režirao ovaj film, o kome se po holivudskim kuloarima već šuška da mu je jedno od najboljih ostvarenja. Film kontroverznog reditelja predstavlja još jedan omaž filmovima B produkcije iz osamdesetih. Naslovne uloge tumače Bred Pit (Brad Pitt), Eli Rot (Eli Roth), Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson) i Majk Majers (Mike Myers), a tu su i Dion Kruger (Diane Kruger), Sem Levin (Samm Levine), Til Švajger (Til Schweiger), Megi Čung (Maggie Cheung) i Kristof Volc (Christoph Waltz).
Za vreme nacističke okupacije Francuske u Drugom svetskom ratu, grupa jevrejsko-američkih vojnika, poznatih pod nadimkom "prokletnici", izabrana je da širi strah među pripadnicima Trećeg rajha tako što ih je brutalno ubijala i skalpirala. S druge strane, kada jevrejskoj devojčici nacisti pobiju celu porodicu, ona beži u Pariz i tamo upoznaje gospođu koja je ljubazno prima kod sebe.
Radeći za ovu gospođu u njenom bioskopu ona će se naći u jedinstvenom položaju za osvetu kada jedan očarani pripadnik nemačke vojske ubedi svoje pretpostavljene da upravo tu prikažu najnoviji film nacističke propagande. Za to vreme "prokletnici" rade duboko iza neprijateljskih linija, kada se pročuje glas o planovima za filmsku premijeru. Njihovi putevi se ukrštaju s mladom francuskom Jevrejkom i tada odlučuju da zadaju težak udarac nemačkoj ratnoj mašineriji.
Tarantino je u javnosti nekoliko puta insistirao na tome da je njegova namera, iako je ovo ratni film, da to bude špageti vestern s ikonografijom Drugog svetskog rata. Inspiraciju za film Tarantino je dobio gledajući film Enca Kastelarija (Enzo Castellari) iz 1978. godine istog naziva. Film je podeljen u pet delova: "Bilo jednom u okupiranoj Francuskoj" ("Once Upon a Time in Nazi Occupied France"), "Prokletnici" ("Inglourious Basterds"), "Nemačka noć u Parizu" ("German Night in Paris"), "Operacija kino" ("Operation Kino") i "Osveta" ("Revenge of the Giant Face"). Nijedan njegov film do sada nije imao veći glumački ansambl, dok su američki, nemački i francuski glumci uzeli učešće. Film je sniman na brojnim lokacijama u Nemčkoj i Francuskoj.
Bred Pit tumači lik poručnika Alda Rejne, poznatog pod nadimkom Aldo Apač, koji je rođen u planinama Tenesija. On sastavlja tim od osam vojnika na brutalnoj misiji u Francuskoj. Iako se to nigde ne pominje u scenariju, naslućuje se da je u mladosti izbegao linčovanje jer ima ogroman ožiljak od konopca na vratu. Eli Rot je poručnik Doni Donovic, ozloglašeni lovac na naciste. Majk Majers igra britanskog generala Eda Finča, genija vojne strategije, koji daje plan za smaknuće nacističkog vođstva. Semjuel L. Džekson je narator filma, a Dion Kruger igra Brižet fon Hamersmark, popularnu filmsku zvezdu nacističke Nemačke, koja je i saveznički špijun.
Svetska premijera ovog filma očekuje se na Kanskom filmskom festivalu u maju, dok će u domaće bioskope stići u avgustu.

2 komentara
  1. Maja Kovačević

    Kao i uvek, fenomalni tekst gospođice Tripković. Preporučio mi je fantastičan film – jedan od onih koji se komentariše i par sati posle izlaska iz biskopske sale. Svakako, očekivano od Tarantina.

  2. Elvedin Lepić

    Ovaj film je najbolji film koji sam gledao! Stavio bih ga u top 5! On bi bio na prvom mjestu. Preporucujem ga svima!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike