Vilijem Defo

Vilijem Defo Džunior (Willem Defoe) rođen je 22. jula 1955. godine u Apletonu, u državi Viskonsin. Bio je sedmo od osmoro dece u porodici. Glumom je počeo da se bavi posle srednje škole, kada je upisao Fakultet dramskih umetnosti. Fakultet napušta na trećoj godini i pridružuje se pozorišnoj grupi Teatar Iks, sa kojom glumi širom sveta.

Narednih godina često menja svoje pozorišne kuće, ali sve vreme ostaje aktivan na „daskama koje život znače“. Prvi film snima 1982. godine, ali on prolazi bez zapaženijeg uspeha. Prvu važniju ulogu imao je u filmu „Živeti i umreti u Los Anđelesu“ iz 1985. godine. Ovom ulogom skrenuo je pažnju režisera Olivera Stouna, koji mu daje ulogu u ratnoj drami „Platoon“, koja je osvojila dva Oskara. Ovog puta Defo je završio na nominaciji za sporednu mušku ulogu.

Posle kraće pauze, ponovo dobija uloge u filmovima „Gori Misisipi“ 1988, „Rođen četvrtog jula“ 1989. godine i „Divlji u srcu“ 1990. godine. Partneri u ovim filmovima bili su mu tada veliki holivudski potencijali, a danas velike zvezde – Tom Kruz i Nikolas Kejdž.

Tokom devedesetih godina, zapažene uloge ostvario je u filmovima: „Telo kao dokaz“, sa Madonom, „Brzina 2“, sa Sandrom Bulok i „Prisutna opasnost“, sa Harisonom Fordom.

Godine 1999. po drugi put je bio nominovan za Oskara, i to za ulogu u filmu „Nosferatu“. Poslednjih godina glumio je u filmovima „Spajdermen“ i „Belo na belo“.

Vilijem Defo je u braku sa glumicom Elizabet Lekompte još od 1978. godine. Ovaj par ima jednog sina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.