Vudi Alen

Allan Stewart Konigsberg rođen je 1. decembra 1935. godine u Njujorku. Alen je poznat kao kreator filmova punih satiričnih i parodičnih scena iz života američke srednje klase, kojoj je i sam pripadao.

Pohađao je njujorški koledž, ali nikada nije diplomirao. Tokom studija je promenio svoje prezime. Tih godina napisao je i svoj prvi scenario za film „What“s New Pussycat“, koji ga je kasnije učinio jednim od najpopularnijih glumaca u komedijama.

U svojim filmovima uglavnom je imao istu ekipu glumaca, od kojih su neki doživeli veliku popularnost u Holivudu: Šon Pen, Dajan Kiton, Mija Farou…

Tokom svoje karijere, dobio je tri nagrade Akademije, Zlatni globus i Oskara za najbolju režiju. Slobodno vreme koristio je za svirke sa Eddy Davis New Orleans Jazz bendom, gde je bio klarinetista, ali i autor mnogih satiričnih pesama.

Godine 1954. Alen se oženio drugaricom iz detinjstva, Harlen Rosen, ali se par posle šest godina braka razveo. Njegov drugi brak zasnovan je 1964. godine, kada se venčao sa Luiz Leser, glumicom iz njegovih prvih filmova. Ovaj par razveo se 1969. godine, ali su još dugo posle razvoda sarađivali u filmskoj industriji.

Godine 1980. venčao se sa glumicom Mijom Farou, sa kojom je u narednih devet godina dobio sina i usvojio još dvoje dece. Međutim, njihova veza doživljava krah posle medijske afere o Alenovoj vezi sa usvojenom ćerkom Mije Farou iz prvog braka, Soon-Yi Previn, 36 godina mlađom od njega. Alen se venčao sa njom u Veneciji i danas žive zajedno sa dvoje usvojene dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.