Žan Reno

Žan Reno (Jean Reno) rođen je 30. jula 1948. godine u Kazablanci, u Maroku. Njegovi roditelji bili su Španci, a njegovo puno prezime je Moreno. U Pariz se preselio kada je imao 17 godina i posle nekoliko godina je upisao studije drame na državnom univerzitetu.

Kada je završio studije, postao je član jednog putujućeg francuskog pozorišta, sa kojim je izvodio predstave širom Evrope. Njegov filmski debi bila je uloga u filmu „Claire de Femme“, 1979. godine.

Početkom osamdesetih, poznati režiser Luk Beson, koji je pratio Renoove nastupe nekoliko godina unazad, pozvao ga je da glumi u filmu „Le Dernier Combat“. Oduševljen talentom i nastupom Renoa, Beson je odlučio da mu spremi nove izazove u svojim filmovima. Usledili su filmovi u kojima je Reno dobijao glavne uloge: „The Big Blue“ i „La Femme Nikita“, na osnovu kog je kasnije izrasla popularna serija. Najveću pažnju Reno je privukao ulogom u Besonovom filmu „Leon“, u kome igra plaćenog ubicu koji spasava život jedne tinejdžerke.

Od poznatijih filmova u kojima je glumio, a koji su doživeli svetsku slavu, izdvajaju se: „Les Visiteurs“ (ova komedija ima i drugi deo, u kom je Reno takođe imao glavnu ulogu), „Mission: Impossible“, „For Roseanna“ i „French Kiss“ sa Meg Rajan.

Reno danas sa suprugom i dvoje dece živi u Parizu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.