U trendu

UFO: Afterlight

UFO: Afterlight je treći nastavak češkog serijala UFO, koji još uvek pokušava da oživi stara vremena X-Coma, čija slava je počela pre nekih 14 godina. Od tada se mnogo toga promenilo, pa nijedan nastavak nije uspeo da dostigne nivo legendarne igre. Ovaj nastavak poznatog serijala je jako blizu svog uzora, ali ga neke sitnice sprečavaju da stane rame uz rame s prvim delom poznate igre. U svakom slučaju, na vidiku je i četvrti nastavak igre, koji će, nadamo se, ispraviti sve nedostatke ovog nastaka serijala.
Scenario Afterlight-a radnju smešta na Mars, gde se vi nalazite u ulozi glavnog i odgovornog za sve na zemaljskoj bazi. Odlučujete kako će se baza graditi i razvijati, koja će se istraživanja obavljati, koja se oprema proizvodi, šta ljudi (vaša posada) treba da treniraju, kako će se sastavljati ekipe, to jest koji je profil potreban za koju ekipu, i na kraju koje će se borbe odvijati na terenu. Posla je mnogo i sigurno vam neće biti dosadno. Na početku se sve čini dosta lako, što će možda mnoge i odvratiti od igre, ali kasnije se stvari komplikuju; naročito borbe, jer vaši protivnici dolaze s novim sposobnostima, a vaše ekipe će tada imati samo neke usko specijalizovane pojedince pomoću kojih ćete moći da se oduprete napadu nepijatelja. Teren na kom se odvijaju borbe je veoma pust i ne nudi dosta mesta za skrivanje vaših jedinica; to je verovatno zbog toga što na Marsu postoji samo pustinja i ništa više. Stene, kojih ima malo, i nisu neki zaklon i ne nude preteranu taktičku prednost. U nekim misijama borbe ćete voditi u enterijerima koje ste sami izgradili ili u onima koje su izgradili vanzemaljci.
Između vođenja borbi najveći deo vremena ćete posvetiti upravljanju bazom; tačnije, dosta vremena ćete potrošiti na onaj RPG-ovski deo igre koji se tiče vašeg ljudstva. Svaki vaš član ima određene osobine koje na treninzima možete popraviti, ali možete trenirati samo određenu posadu, koja obavlja odrđene zadatke i na taj način skuplja iskustvo. Taj deo igre je ostao čudno rešen i odrađen. U svemu imate odrešene ruke i sklapate timove od pojedinaca kako vam je volja, ali u određenom trenutku igre, kada taj tim ide na zadatak, sigurno ćete uvideti da niste dobro ukomponovali tim i da nešto ne valja. Nakon toga vas čeka dugotrajno izvlačenje iz nastale situacije ili učitavanje snimljene pozicije i ispravljanje stvari za koje pre toga niste znali.
Tehnički gledano, igra nije previše zahtevna i ne traži prevelike hardverske resurse, ali ako je pokrenete u rezolucijama koje su manje od 1280 x 1024, sva slova na monitoru će biti razmuljana i jako će se teško čitati. Problem je kod renderovanja, kada se slova izvitopere. Taj problem je poznat razvojnom timu i može se očekivati da će biti ispravljen.
Na kraju možemo zaključiti da igra ima potencijal i da, bez obzira na određene nedostatke, predstavlja igru koja se može igrati. U svakom slučaju, ljubitelji starog X-Com-a verovatno neće biti previše sretni, ali sigurno će biti zadovoljni onim što ovaj nastavak donosi. Ostaje nam da vidimo da li će razvojni tim igre na tržište izbaciti i četvrti nastavak, koji će valjda ispraviti sve ove nedostatke.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.