najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dominacija Povratnika

Američki film „Povratnik“ najveći je dobitnik ovogodišnje dodele nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (Bafta), osvojivši sinoć na ceremoniji u Londonu tri glavne nagrade – za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju glavnu mušku ulogu, kao i za najbolju fotografiju i zvuk.

Glumac Leonardo DiKaprio nagradjen je za najboljeg glumca za ulogu čoveka napuštenog u divljini, a reditelj flma Alehandro Gonsales Injaritu za najboljeg reditelja. Nagradu za najbolju fotografiju u tom filmu dobio je Emanuel Lubecki.

Tako je „Povratnik“ osvojio tri od četiri glavne nagrade, a kako navodi Bi-Bi-Si, i nije bilo neke ženske uloge u filmu da se takmiči za tu kategoriju, osim ako medved možda nije bio ženka.

Injaritu je svoju nagradu posvetio svojoj ženi s kojom je juče proslavio 24. godišnjicu braka i zahvalio glavnom glumcu Leonardu DiKapriju. „Leonardo, tvoj talenat i posvećenost u ovom filmu oduzimaju dah“, rekao je Injaritu.

On je preuzeo nagradu i za najbolji film i posebno odao počast Britancima za njihovu tradiciju u pravljenju filmova.

DiKaprio je primajući svoju prvu nagradu Bafta rekao da je počastvovan i da su na njega uticali mnogi britanski glumci – Tom Kortni, Piter O’Tul i partner u „Povratniku“ Tom Hardi. Zahvalio je svojim kolegama u filmu, reditelju i posebno svojoj majci kojoj je juče bio rodjendan.

Najbolja glavna ženska uloga dodeljena je glumici Bri Larson za film „Soba“.

Najbolja muška sporedna uloga otišla je Marku Rajlensu za ulogu sovjetskog agenta u trileru Stivena Spilberga „Most špijuna“, a najbolja ženska sporedna uloga dodeljena je Kejt Vinslet za rolu direktorke u Eplu u filmu „Stiv Džobs“. „Ovo je bila izvanredna godina za žene“, rekla je Vinsletova.

Za zvezdu u usponu Bafta nagradu je dobio mladi crni glumac Džon Bojega za ulogu u filmu „Ratovi zvezda – Budjenje sile“.

Za najbolji originalni scenario nagradjen je film „Pod Lupom“ (Spotlight), dok je nagrada za najbolji adaptirani scenario dodeljena filmu „The Big Short“.

Irska emigrantska saga „Bruklin“ proglašen je za najbolji britanski film, a za najbolji film na stranom jeziku argentinsko-špansko ostvarenje „Wild Tales“.

Glumac Sidni Poatije dobio je ove godine najviše priznanje Britanske filmske akademije, počasnu nagradu Bafta.

Enio Morikone dobio je nagradu za originalnu muziku u filmu „Podlih osam“ Kventina Tarantina.

Smatra se da su britanske filmske nagrade dobar znak za uspeh na holivudskoj dodeli Oskara 28. februara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike